15 Kasım 2018 Perşembe

MANHATTAN ve PARKLARI


New York’un kalbi diye bildiğimiz ve birçok filme mekan olmuş Manhattan, parklarından ziyade gökdelenleri ve camlı yüksek binaları ile bilinir. Hatta 11 Eylül'ün de nişanesi haline gelmiş İkiz Kuleler belki de bu gökdelenler arasında en meşhur olanlarıdır.

Ama geçtiğimiz günlerde yaptığım New York seyahatinde Manhattan’ın farklı bir yüzünü keşfe çıktım. Bu kez binaları değil de binalar arasına serpiştirilmiş parklarını gezelim dedik. Manhattan ve Park kelimeleri bir araya geldiğinde ilk akla gelen Central Park oluyor haliyle. Ancak bu kez Manhattan’ın ortasından kuzeye doğru uzanan Central Park değil de güneyinden ortasına doğru serpiştirilmiş Park’lardı hedefimiz.

En güneydeki Battery Park’tan başladık turumuza. Burası aynı zamanda Staten Island Ferry denilen ve geçmişinde 25 cent’e yolculuk ettiğim Staten Island ile Manhattan arasında yolculuk eden feribotların da kalkış noktası. Finans sektörünün yakından tanıdığı Wall Street’e de çok yakın. Bu kadar iş merkezinin ortasında hava alabilmek iyi geliyor insana... Özellikle öğle saatlerinde tüm Manhattan Parkları gibi bir kenarda oturup öğle yemeğini yiyenlerle doluyor buralar.

Battery Park

Battery Park

Battery Park

Biz de en güneydeki Battery Park’tan devam edip yıkılan İkiz Kulelerin yerine yapılan yeni World Trade Center (Dünya Ticaret Merkezi) binası ve anıtının bulunduğu alandan geçip aynı zamanda PATH adı verilen trenlerin de istasyonunu bünyesinde barındıran ve ilginç mimari yapısıyla ilgi çeken Oculus’u görüp kuzeye doğru yolumuza devam ediyoruz. Burayı arkanıza alıp sahile doğru ilerlerseniz Brookfield Place adında ikinci bir alışveriş merkezi ve liman bölgesi göreceksiniz. Buraya kadar gelmişken bu bölgeye de uğrayıp zaman geçirmenizi, soluklanmanızı öneririm. 

WTC - Dünya Ticaret Merkezi

Brookfield Place

Oculus

Oculus


Daha sonra sırasıyla City Hall Park, Washington Square Park, Union Square Park ve son olarak da Madison Square Park’ı da gördükten sonra Manhattan’ın güneyinde yer alan Park turumuzu tamamlıyoruz. Bu büyüklü küçüklü parkların her biri yüksek binaların arasında bir vaha gibi insanlara nefes alma şansı veren yerler. Buraya yolunuz düşer ve vaktiniz olursa kendinize nefes aldırıp Manhattan Parklarında da vakit geçirmek hep yüksek binalara bakıp gezmenin yanında güzel bir alternatif. 

City Hall Park

Washington Square Park

Madison Square Park & Flatiron Binası

Union Square Park

Union Square Park

Washington Square Park

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder