18 Nisan 2017 Salı

Leman Gölü Kıyısında bir Ortaçağ Köyü: YVOIRE


Yvoire, İsviçre ve Fransa arasında yer alan Leman Gölü’nün, Fransa tarafındaki çok şirin bir köy. Biz de buraya Cenevre’den aracımızla yola çıkarak yarım saatte ulaşıyoruz. Buraya yaz aylarında Cenevre’den direkt tekne seferleri de varmış. Kış sezonunda ise Cenevre’den trenle İsviçre tarafındaki Nyon’a ulaşıp buradan sadece hafta içi yapılan tekne seferleriyle ulaşmak mümkün. Bu yolculuğun bedeli ise tek yön kişi başı 35 Euro civarında.

Yvoire


Köy girişindeki otoparka aracımızı park edip bu şirin ortaçağ köyünü tanımak üzere yaya olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu şirin köyün çiçeklerle bezenmiş az katlı taş evleri, kendimizi bir masal köyündeymişiz gibi hissettiriyor. 700 yıllık bu ortaçağ köyü, aynı zamanda Avrupa’nın en iyi çiçeklendirilmiş yeri ünvanına sahipmiş. 

Yvoire
Yvoire

Yvoire


Otoparktan ilerleyip köye girmeden turizm ofisinin de bulunduğu meydana ulaşıyoruz. Ancak günlerden Pazar olduğu için turizm ofisi kapalı. Biz de meydandaki kapıdan bu ortaçağ köyüne doğru ilerliyoruz. Kapıdan girer girmez karşımıza bu şirin köyün ana caddesi Grande Rue çıkıyor. Buradan ilerleyerek ilk sağa saptığımızda Rue de l’Eglise’den devam ederek St.Pancrare Kilise’sinin bulunduğu meydana ulaşıyoruz. Bu meydanda yer alan La Perche ister bir şeyler yemek ister bir şeyler içmek için keyifli bir mekan. Biz de kiliseyi görüp devamında sahil bölgesini ve köyün diğer sokaklarını da dolaştıktan sonra kendimize bu kafede bir mola veriyoruz.

Köye giriş...

Kilise
 
La Perche
Yvoire


Kilise’den devam ederek tekrar Grande Rue’ye ilerliyor ve bu yolun sonunda sağa dönerek Rue de Lac boyunca ilerleyip göle ulaşıyoruz. Burası aynı zamanda yaz aylarında sıkça yapılan tekne seferlerinin de ulaştığı iskeleye açılıyor. Ayrıca bu sokak üzerinde, Yvoire Şatosu ve şatonun kendinden daha ünlü bahçesi de yer alıyor. Yvoire Şatosu (Chateau d’Yvoire), şimdilerde özel mülkiyet olduğu için gezilemiyor. Ancak, bu şatonun “5 Duyu Bahçesi” ( Le Jardin des Cinq Sens) olarak bilinen bahçesi 15 Euro karşılığında gezilebiliyor.  Ne yazık ki sadece 14 Nisan-8 Ekim tarihleri arasında açık olan bahçeyi bu tarihten bir hafta önce orada olduğumuz için gezemiyoruz.

Yvoire

Chateau ve Leman Gölü

Kilise ve Leman Gölü
İskele

Rue de Lac
 

3-4 saatte rahatlıkla gezebileceğiniz bu şirin ortaçağ köyünde güzel havanın da etkisiyle vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Verdiğimiz molanın ardından Leman Gölü’nün Fransız tarafındaki diğer küçük kasaba ve köylerini tanımak üzere yolumuza devam ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder