18 Şubat 2020 Salı

AKYAKA


Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alan Akyaka, aynı zamanda çevreye saygılı bir yaşam tarzını hedefleyen Yavaş Şehirler (Cittaslow) Birliği üyesi. Tarihi M.Ö.2000li yıllara dayanan bu sakin köy, yıllarca gözlerden uzak bir balıkçı köyüymüş. 1970li yıllardan itibaren şehirden kaçanların sakinliği ile tercih ettiği Akyaka, münzevi hayat yaşamak isteyenlerin gözde mekanlarından biri olmuş. Akyaka’nın bakir doğasına ve yazın bile esen melteminin büyüsüne kapılıp buraya gelenlerin sayısı hızla artmasına rağmen çirkin yapılaşmaya mümkün olduğunca izin verilmemiş. 1988 yılında “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiş.

Akyaka

Akyaka

Akyaka’nın sakin sokaklarını süsleyen evlerin büyük bölümü, Muğla’nın Ula ilçesindeki eski evler örnek alınarak inşa edilmiş. Bu evlerin fikir babası ise mimar Nail Çakırhan’mış. Ulalı yapı ustalarıyla çalışarak yöredeki pek çok eve ruh vermiş. 1983’te Uluslararası Ağahan Mimarlık Ödülü’nü alan Nail Çakırhan’ın imzasını taşıyan Akyaka evleri literatürde Çakırhan Mimarisi olarak anılıyormuş. Kendisinin Akyaka’da adını taşıyan sokakta bir müze evi var ama şu an ziyarete kapalı ne yazık ki… Akyaka’nın sakin sokaklarında dolaşıp yöreye özgü evleri fotoğraflamanızı tavsiye ederim.

Akyaka

Akyaka

Akyaka’dan 15 dakikalık bir yürüyüş ya da kano ile de ulaşılan Azmak Çayı, berrak duru suyu, sahilini kaplayan palmiye ağaçları ile de egzotik bir görünüm sergiliyor. Palmiyeler ve bunlara eşlik eden çam ağaçları altında kurulan tahta iskelelerdeki bahçeli balık restoranları, sazlık ve ördekler azmak boyunca yaptığımız 15 dakikalık tur boyunca bize eşlik ediyor. Azmak Çayı’nın en önemli özelliği, cilt hastalıklarına iyi gelen sodalı suyu, yüksek akış hızı ve yazın bile 10 dereceyi geçmeyen buz gibi suyuymuş. Akyaka iskelesinden kalkan gezi tekneleri ile ister civardaki köy, plaj ve antik harabelere uğrayabilir, ister Azmak Çayı boyunca 1.5km.lik turu alabilirsiniz. Biz de bu kısa turu alıp nehir boyunca yer alan restoranlardan birinde yemeğimizi yiyerek Dalaman Havalimanına doğru yola çıktık.

Azmak Çayı

Azmak Çayı

Azmak Çayı

Azmak Çayı

Azmak Çayı

Azmak Çayı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder