19 Şubat 2020 Çarşamba

DALYAN & KÖYCEĞİZ


Nüfusu yaklaşık otuzbeşbin olan Köyceğiz, adını verdiği gölün kuzey kıyısına yerleşmiş. Buradan Dalyan yaklaşık yarım saat uzaklıkta ve gölün güneyinde yer alıyor. Köyceğiz’in göl kenarı kafe ve restoranların sıralandığı en hareketli noktalarından biri. Köyceğiz’den güneye doğru indiğinizde ise gölün denizle kavuştuğu Dalyan kanallarına ulaşılıyor. Burada yapılabilecek en iyi aktivite, sazlıklar ve hemen sazlıklar ardından uzanan kral mezarları manzarası arasında yapılan tekne gezisi. Girintili çıkıntılı kıyıları denizden 12 kilometre kadar içeride olan Köyceğiz Gölü, caretta carettaların sığınağı olan İztuzu sahilinde denizle buluşuyor.

Köyceğiz

Köyceğiz


Dalyan

Dalyan

Dalyan


Karia Uygarlığının mimari şaheseri olarak bilinen Kaunos Kral Kaya Mezarları, dev bir kaya duvarına oyulmuş toplam altı anıt mezardan oluşuyor. Bu eserlerin tarihi M.Ö. 6.yüzyıla dayanıyormuş. Tarihin babası olarak kabul edilen Heredot’un da Karialı olduğunu söyleyen Kaunos halkı, liman ticaretiyle hızla zenginleşmiş ancak zaman içinde Dalyan Çayı’nın taşıdığı alüvyonların kent limanını doldurmasıyla ekonomik gücünü kaybederek tarih sahnesinden silinmiş.

Kral Mezarları

Kral Mezarlarını ve sazlıklar arasından seyrederek yaptığımız tekne gezimiz, İztuzu Plajı’nda sonlanıyor. Burası caretta carettaların yaşam alanı. Yetişkinlerinin boyları 1,5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulabilen deniz kaplumbağaları, yumurtalarını geceleri bu kumsala bırakıyorlarmış. Bu yüzden akşam saat 20:00den sabah saat 8:00’e kadar plaj tarafına geçiş yasak. Plaj girişinde bizi “Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanındasınız” levhaları karşılıyor. Kumsalda sadece sazlardan yapılmış büfe ve soyunma kabinleri mevcut. Bir tarafı deniz, diğer tarafı tatlı su olan kumsalın tatlı su tarafı doğal duş görevi görüyormuş.

İztuzu

İztuzu

İztuzu

İztuzu’nun denizi genellikle dalgalı. Ancak biz gittiğimizde fırtınalı ve yağmurlu havanın da etkisiyle daha da bir dalgalı ve yazın çekilen o güneşli fotoğrafların aksine daha gri yüzünü gösteriyor bize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder