5 Aralık 2017 Salı

JOHANNESBURG


Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti olmasa da en büyük şehirlerinden biri olan Johannesburg, aynı zamanda ülkenin Anayasa Mahkemesi’ne de ev sahipliği yapıyormuş. Buraya Zimbabwe’nin Victoria Falls şehrinden 1.5 saatlik ama 2 saat rötarlı bir uçuşla ulaştığımızda vakit akşam olmuştu bile...

Kısaca Joburg veya Jozi olarak anılan Johannesburg’a daha gitmeden önce aldığımız güvenlikle ilgili uyarılar, şehre vardığımızda da artarak devam etti. Hal böyle olunca da, bırakın akşam saatlerini, gündüz saatlerinde bile şehir merkezinde elini kolunu sallaya sallaya gezemeyeceğimiz bir ziyaret yapacağımızı anladım. 

Johannesburg
 

Ertesi gün ilk durağımız, otelimizin de bulunduğu kuzeyde yer alan Sandton kesimindeki Nelson Mandela Meydanı ve hemen bu meydanın yanındaki alışveriş merkezi oluyor. Daha sonra Nelson Mandela’nın son yıllarını geçirdiği ve merkeze yakın Houghton semtinde yer alan evini de dışarıdan görüp Johannesburg şehir merkezi turumuzu mecburen aracımızla yapmak üzere yolumuza devam ediyoruz.

 
Nelson Mandela Meydanı

Nelson Mandela'nın son yıllarını geçirdiği ev


Şehir merkezinin cadde ve sokaklarını araçla gezerken tren istasyonu, Afrika Müzesi, Market Theater, Gandhi Meydanı’ndan geçiyoruz. Caddelerde yer yer uzun kuyruklar gözümüze çarpıyor. Şehrin biraz batısında yer alan ve Soweto (South West Township’in kısaltması) kesiminde şehrin çoğunluğunu oluşturan siyahların oturduğu evler var. Bu evlerin bazıları teneke evler, bazıları ise son dönemde elden geçirilerek yenilenmiş evler. Ancak biraz yenilenmiş evler bile güvenlik amacıyla elektrik tel ve demir kapılarla çevrelenmiş. Şehrin bazı kesimlerinde güvenliği sağlamada polis ve asker yetersiz kaldığı için özel birimlerin görev yaptığını öğreniyoruz.  

Afrika Müzesi

Johannesburg Caddeleri

Johannesburg Caddeleri

Soweto
 

Soweto ile şehir merkezi arasında yer alan Orlando semtinde Nelson Mandela’nın tutuklanana kadar ailesiyle yaşadığı evi de ziyaret ediyoruz. Buraya giriş 60 Rant (yaklaşık 20 TL). 

Johannesburg’da 24 saatten daha az bir süre kalıyoruz. Ancak şehirde ne yazık ki  bir yerleri güvenli olarak  gezip görmek mümkün olmadığından daha uzun kalınsa da yapılabilecek pek fazla alternatif yok.Yolunuz bu şehre düşerse, normalden farklı olarak şehir merkezi yerine, nispeten daha güvenli olduğu söylenen Sandton gibi sonradan gelişen ve daha zengin nüfusun yaşadığı semtlerde konaklamakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder