10 Mart 2018 Cumartesi

COMO



Milano’nun yaklaşık 100 km kuzeyinde yer alan Como’ya özel araçla gitmenin dışında en pratik yollardan biri de trenle seyahat... Trenle seyhat etmek için birkaç alternatif mevcut. Bunlardan ilki, Milano Centrale merkez tren istasyonundan kalkan hızlı trenle yarım saate Como San Giovanni istasyonuna ulaşım. Bu istasyon, Como merkezinin biraz dışında kalmasına rağmen 20 dakikalık keyifli bir yürüyüşle şehir merkezine rahatça ve zevkli bir şekilde varılıyor. İkinci alternatif de, Milano’da Duomo’ya (Katedral) daha yakın bir noktada yer alan Cadorna istasyonundan kalkan ve Como’nun tam merkezindeki Como Lago durağına giden, ancak yolculuk süresinin biraz daha uzun olduğu lokal trenlerle yaklaşık bir saatte ulaşmak. Biz giderken ilk alternatifi, dönerken de ikinci alternatifi kullanıyoruz.  Yolculuk ücreti hızlı tren içim 10 Euro, lokal ten için ise 4.80 Euro.

Como Gölü

San Giovanni İstasyonundan merkeze doğru...

San Giovanni İstasyonundan merkeze doğru...

Biz de sabah bindiğimiz hızlı trenle yarım ssatte Como San Giovanni istasyonuna varıyor ve 20 dakikalık bir yürüyüşle göle doğru ilerleyerek bu şirin kasabayı keşfe başlıyoruz. Como merkezde görülmesi gereken en önemli yapı, Como Katedrali. Buraya ulaşmak için eğer San Giovanni istasyonundan geliyorsanız sahile doğru yürürken Piazza Volta (Volta Meydanı)’yı geçerek sahile doğru yürüyüşe devam etmeniz yeterli. Hemen Katedralin devamında da Como’nun en büyük meydanı Piazza Cavour karşımıza çıkıyor. Bu meydanın etrafında pek çok kafe ve restoran da var. Biz de bu meydandaki  Bar Touring’de  kendimize küçük bir kahve molası verip sahil boyunca yürümeye devam ediyoruz. Hazır biraz önce bahsetmişken, pili icat eden ünlü fizikçi Alessandro Volta, Como’luymuş. Dolayısıyla heykelinin de bulunduğu Volta Meydanı, hemen Katedralin yakınında çok merkezi bir noktada yer alan şirin bir meydan.

Alessandro Volta Caddesi

Volta Meydanı

Vitrinler...

Como Katedrali

Katedral Meydanı

Katedral Meydanı
 

Nisan ayından itibaren Como merkezi ile gölün kuzeydoğusunda yer alan Bellagio, Varenna ve Menaggia gibi kasabalarla bazı adalara tekne seferleri düzenleniyormuş, ancak bizim gittiğimiz dönemde henüz bu seferler başlamadığından gölün kuzeyine gitmemiz pek mümkün olmuyor. Bahar veya yaz aylarında giderseniz Bellagio ya da Varenna’ya tren ile ulaşıp o bölgedeki adalara ve hatta Como merkezine tekne ile ulaşıp gölü daha detayli gezmek mümkün. Ancak yaz aylarında Como’nun hayli kalabalık olduğunu ve ciddi miktarda turist aldığını hatırlamakta fayda var.

Como

Como
 

Biz Como Gölü’nün kuzeyini bir yana bırakıp, Como merkezdeki keşfimize devam edelim... Merkezdeki iskelenin hemen yanıbaşındaki Piazza Cavour’dan sahil boyunca devam ederek şehrin üst kısmında 715 metre rakımda yer alan Brunate’ye gitmek üzere   finüküler istasyonuna ulaşıyoruz.  Piazza Cavour’dan finüküler istasyonuna doğru ilerlerken sağımızda Como Lago istasyonunu da görüyoruz. Ayrıca sahil boyunca pek çok restoran da yer alıyor. 

Finüküler İstasyonu



Finüküler bizi 5 dakikada Como Gölü’nün harika bir manzarası olan Brunate’ye ulaştırıyor. Mevsim de henüz Mart başı olduğundan Brunate’nin sokakları bomboş ve yerlerde önceki hafta yağmış karın kalıntıları var. Burası biraz yokuşlu bir bölge ve en tepede Brunate Kilisesi’nin bulunduğu noktada minicik bir meydan da var. Biz de Brunate sokaklarında kısa bir tur attıktan somra finüküler ile tekrar Como merkeze dönüyoruz. Finükülerin ücreti gidiş-dönüş 5.5 Euro.

Finükülerden Como...

Finükülerden Como...

Finüküler

Brunate

Brunate - Kilise Meydanı

Brunate Kilisesi

Brunate



Como merkezine döndüğümüzde bu şirin şehrin sokaklarında dolaşmaya devam edyoruz. Pek çok mağazanın ve küçük butiklerin bolca bulunduğu Vittorio Emanuelle, Via Bernardino ve Via Cinque Giornate gibi caddelerini keşfediyoruz. 

Viale Lecco'dan Katedral



Bu keşfimiz sonrası biraz da yorulduğumuzdan methini daha önceden duyduğumuz Como Lago istasyonundan içeri doğru devam ederek ulaştığımız Viale Lecco caddesinde yer alan “Osteria L’Angolo del Silenzio” adındaki restoranda yerel halkla birlikte çok güzel ve hesaplı bir yemek yiyoruz.  Buranın günlük çıkan özel yemeklerinin yanısıra balkabaklı ravioli’si ve ıstakozlu ravioli’si meşhurmuş. Servisi de çok iyi olan bu şirin restorandan ayrıldıktan sonra, Como Lago istasyonundan dönüş biletimizi alıp güzel anıları da yanımıza alarak Milano’ya doğru yola çıkıyoruz.

Osteria L’Angolo del Silenzio


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder