30 Mart 2018 Cuma

SZENTENDRE


Badem ezmesi ve lavantası ile ünlü Szentendre, Budapeşte’ye 20 km. uzaklıkta şirin bir kasaba. Eğer aracınız yoksa buraya gitmenin en pratik yolu, Batthany Ter tren istasyonundan H5 no’lu lokal treni kullanmak. Batthany Ter-Szentendre arası çalışan yeşil renkli trenler, tren istasyonuna girip merdivenlerden indiğiniz ilk kattan kalkıyor. Biletler makinelerden alınabileceği gibi yine aynı kattaki gişeden de temin edilebilir ki bu seçenek makinelerin Macarca çalışmasından dolayı daha pratik. 

Szentendre

Marzipan Müzesi
 

Yalnız trenlere binerken son durağın Szentendre olmasına dikkat etmek gerek çünkü bazı trenler sadece Bekasmegyer denilen Budapeşte’nin bir dış banliyösüne kadar gidiyormuş. Bir de trene bindikten sonra alınan biletleri makineden okutmak gerekiyor. Aksi taktirde bir kontrol esnasında başınız ağrıyabilir. Bilet ücreti ise gidiş-dönüş 1300 HUF.

Tren İstasyonu



Trene bindikten yarım saat sonra Szentendre tren istasyonuna varıyoruz. Bu şirin kasabanın en önemli özelliği bir sanatçı kasabası olması ile Katolik, Protestan, Lutherin ve Ortodoks gibi pek çok kilisenin bir arada bulunduğu ender yerleşim yerlerinden biri olmasıymış. 

Kasaba Girişi

Dükkan Vitrinleri
 
Küçücük kasabada o kadar çok sanat galerisi olması bizi de şaşırtıyor doğrusu. Tren istasyonundan merkeze doğru yürürken ilk önce Protestan Kilisesi bizi karşılıyor. Yine buraya çok yakın bir noktada şehrin ün yaptığı badem ezmesi (yani "marzipan")ın nasıl elde edildiğinin sergilendiği bir müze ve tabi bu müzeye ait bir satış dükkanı ile ilk üreticiden adını alan “Szamos” markalı ürünlerden tadabileceğiniz bir de güzel kafe var. 

Müzenin Kafe'si


Szentendre


Bu şirin kasabanın sokaklarına sanatçı eli değdiği belli oluyor. Hani sokaklar arasını kaplayan şemsiye modası vardı ya, burada bu şemsiyeler, çeşit çeşit abajur başlıklarıyla değiştirilmiş. Kasabanın sokaklarında pek çok sanat galerisinin yanı sıra hediyelik eşya dükkanı, kilise, restoran ve kafe var. Hatta Türk restoranları bile mevcut. 

Szentendre

Szentendre

Szentendre

Szentendre


Sahile doğru inerek, bir nehir turu da yapmak mümkün. Nehir kıyısında, fazla olmasa da birkaç ufak yiyecek mekanı ve restoran da mevcut. Biz de bunların biri olan Fantazia’da yöreye özgü “langos”un tadına bakıyoruz. Fantazia’nın hem nehir manzaralı bir restoranı hem de yan sokakta self-servis hizmet veren ve sadece "langos” satan ufak bir bölümü de var. Biz de henüz acıkmadığımızdan buradan bir langos alıp nehir kenarında buraya özgü bu pişi benzeri hamur işinin tadına bakmakla yetiniyoruz.

Nehir Kenarı

Nehir Kenarı


Fantazia


Langos

 

Kasabayı gezmek için 1-2 saat yeterli ama dilerseniz birkaç galeriyi ve "marzipan" müzesini de gezmek için ve belki bir nehir turuna katılmak için biraz daha zaman ayırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder