2 Kasım 2016 Çarşamba

İtalya'nın kendi küçük, ünü büyük şehri: PİSA



Yanılmıyorsam çok eskilerde, İtalya’nın çizmeye benzediğini öğrendikten hemen sonra gördüğüm ilk İtalya fotoğrafıydı “Eğri Pisa Kulesi”... Ancak şimdi kısmet oldu bu eğri kuleyi gidip yerinde görmek.

Pisa
 

Pisa Havalimanı, Pisa şehir merkezinden 2 km. uzaklıkta, yani zorlasanız yürüyerek bile havalimanına ulaşacağınız mesafede ama biz, Havalimanına indikten sonra Toskana’da birkaç şehri ziyaret edip dönüş yolunda uğruyoruz Pisa’ya. Siena’dan sabah erken saatte bindiğimiz trenle Empoli’den aktarma yaparak 1 saat 45 dakikada Pisa’ya ulaşıyoruz. Siena’dan otobüsle Pisa’ya gelmek isterseniz işiniz biraz zor çünkü sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere günde sadece iki otobüs seferi var. 

Pisa
 

Pisa, Arno Nehri’nin kuzey ve güney olarak ikiye böldüğü bir şehir. Merkez tren istasyonundan kuzey yönünde Viale Gramsci Caddesinden ilerleyerek önce Piazza V. Emanuele 2’ye ulaşıyor ve buradan Corso Italia’dan devam ederek önce Arno Nehri’ni Ponte di Mezzo Köprüsüyle geçerek Garibaldi Meydanı’na ulaşıyor sonra da biraz daha kuzey yönünde "portico"lu binaların arasından ilerleyerek kalacağımız Le Streghe d’Arimethea’ya geliyoruz. Burası şehrin tam göbeğinde, sahibi Patrizia tarafından işletilen ve kendisinin de alt katında yaşadığı yanılmıyorsam 6 odalı bir işletme. Her odası değişik şekilde dekore edilmiş ve dekorasyonunda hoşumuza giden pek çok detay  gözümüze çarpıyor. Bu sebeple, normalde buradan otel isimleri vermeyi tercih etmesem de bu tesisten bahsetmek istedim.  

Corso Italia

Garibaldi Meydanı
 

Gelelim Pisa’da görülmesi gerekenlere; öncelikle Pisa Kulesi ve Katedralin de bulunduğu Piazza del Duomo’dan bahsedelim. Burası şehir merkezinin kuzeyinde Katedral, Vaftizhane, Pisa Kulesi’ni de içine alan ve alışılagelmiş İtalyan meydanlarından farklı olarak çimle kaplanmış bir meydan. Meydan, yoğun turist alan yaz sezonu olmamasına rağmen hayli kalabalık. Herkes elini kuleye dayayıp meşhur “kuleyi tutma” pozu vermeye çalışıyor :) Biz de modaya uyup pozumuzu verdikten sonra Katedrale giriş için bilet almak üzere turizm ofisinin yanındaki bilet ofisine gidiyoruz. Katedral ücretsiz gezilebiliyor. Ancak, belli saatlerde belli sayıda ziyaretçi içeri alındığından bilet ofisine gidip üzerinde giriş saatinizin yazdığı bilet almak zorundasınız. Ayrıca saatiniz geldiğinde de kapıda bulunmak gerekiyor. Aksi taktirde girememe şansınız var. Meydanda Katedral  dışındaki tüm yapılar belli bir ücret karşılığında gezilebiliyor. Pisa Kulesi’nin girişi ise 18 Euro. Piazza di Duomo’nun diğer bir adı da Campo dei Miracoli (yani Mucizeler Alanı) imiş. Bu meydanın bir noktasından binilen faytonlarla şehri 25 dakika dolaşabiliyorsunuz. Bunun ücreti de bizim gittiğimiz Ekim ayında 40 Euro idi.

Piazza di Duomo



Piazza di Duomo
Pisa Kulesi


Duomo Meydanı’na açılan sokaklardan biri olan Santa Maria’dan devam ederek Piazza Cavalieri’ye ulaşıyoruz. Pisa aynı zamanda bir üniversite şehri ve bu meydanda yer alan tarihi yapılarda günümüzde üniversitenin bazı bölümleri yer alıyor. Böyle olunca da etrafta öğrencilerin gittiği pek çok mekan var. Burası da bir şeyler yemek isterseniz ziyaret edebileceğiniz bir bölge. 

Pisa

Piazza Cavalieri


Piazza Cavalieri’den biraz daha güneye inerek Arno Nehri’ne ulaşıyoruz. Şehrin tarihi kesimini gezdikten sonra mutlaka bu kesimine de gelmenizi öneririm. Nehir kenarı boyunca pek çok tarihi yapı var ve istasyonun ve havalimanının da bulunduğu güney kesimi daha yeni bölümü. Nehrin iki yakası güzel köprülerle bağlanmış. Buralar, şehrin panoramik fotoğraflarını çekmek için ideal noktalar. 

Arno

Arno

Arno

Ayrıca Arno Nehri’nden kuzeye doğru uzanan Borgo Stretto ile Santa Maria Caddesi ile güney kesimindeki Corso İtalia pek çok alışveriş alternatifi bulabileceğiniz caddeler. 


Şehirden havalimanına ulaşmak isterseniz, taksi dışında her 10 dakikada bir şehrin belirli noktalarından geçen LAMROSSI adındaki otobüs hattından yararlanabilirsiniz. Taksiye, havalimanına giden 2 km.lik yol için 20 Euro civarında ödemek gerekirken bu otobüslerle 2 Euro karşılığında gidebiliyorsunuz.


Pisa, tek başına uzun zaman ayırarak gezmek isteyeceğiniz bir yer olmasa da Toskana Bölgesi’ne yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı önereceğim bir yer. Şehri 4-5 saatte rahatça gezmek mümkün. Ayrıca hem bir üniversite şehri olduğu için hem de "portico"lu binaları ile  bana biraz da Bologna’yı hatırlattığını söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder