1 Kasım 2016 Salı

SAN GIMIGNANO



San Gimignano, Siena ile Floransa yolu üzerinde ama Siena’ya daha yakın surlarla çevrili ve çok iyi korunmuş bir Ortaçağ kasabası. Siena’daki Piazza Gramsci‘den oldukça sık kalkan otobüslerle bir buçuk saatte San Gimignano’ya ulaşıyoruz. Otobüsün ücreti tek yön 6 Euro. Otobüs, bizi surların üzerinde yer alan dört kapıdan en güneyindeki San Giovanni’ye çok yakın bir noktada bırakıyor. Eski şehre araçla girmek mümkün olmadığı için hemen bu kapının dışında araçlarıyla gelenler için büyük bir otopark da mevcut. 

Otobüslerin kalktığı San Giovanni Kapısı önündeki park
 

Porta San Giovanni’den (San Giovanni Kapısı) girdikten sonra bizi tam anlamıyla bir Ortaçağ kasabası karşılıyor. Kapının hemen girişinde San Giovanni sokağının başında Musei della Tortura (İşkence Müzesi) yer alıyor ve girişi 10 Euro. Via San Giovanni’den dümdüz ilerleyerek  Piazza della Cisterna’ya ulaşılıyor. Ancak, buraya gelmeden hemen önce sağ taraftaki seyir noktasından vadi manzarasını izleyerek yola devam ediyor ve San Gimignano’nun en bilinen iki meydanından biri olan Piazza Cisterna’ya ulaşıyoruz. Burada sabah kahvemizi içtikten sonra hemen yakınındaki Piazza Duomo’ya geçiyoruz.
Seyir Noktasından...

Piazza della Cisterna

Piazza della Cisterna
 

Piazza Duomo’da bir turizm ofisi de var. Buradan kasabanın daha detaylı bir haritasını alıp bu kez Duomo’nun sağ tarafından devam ederek kaleye çıkıyor ve oradan da San Giovanni caddesinin kuzey yönündeki uzantısı olan Via San Matteo’dan ilerleyerek Piazza San Agostino’ya ulaşıyoruz. Ancak buradaki kilise kapalı olduğundan içine giremiyoruz. Hem San Giovanni  hem de San Matteo Caddeleri San Gimignano’nun en kalabalık noktaları ve her iki cadde üzerinde de pek çok yerel eşya, deri ürünü ve şarap satan dükkan mevcut.

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano
Sabunlar...
 

San Gimignano, eskiden kuzey Avrupa’dan Vatikan’a hacı olmaya gidenlerin dinlenme noktası olduğundan nüfusu bir dönem 15.000lere yükselmiş. Burada yer alan ve bölgenin ileri gelen ailelerine ait kuleli büyük evler nedeniyle kasaba aynı zamanda “Güzel Kuleler Kasabası” olarak da biliniyormuş. Ancak bölgenin veba salgını ve hac rotasının değişimiyle fakirleşip eski önemini kaybetmesiyle bu kuleler bir bir yıkılmış. Eskiden 70den daha fazla olan kulelerden günümüze sadece 14 tanesi ayakta kalabilmiş. Ancak, yine de kalanlar çok iyi korunduğundan uzaktan bakıldığında bile taş evleri ve kuleleriyle bambaşka bir havası var San Gimignano’nun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder