4 Nisan 2016 Pazartesi

ZAANSE SCHANS & VOLENDAM & BROEK in WATERLAND

Bizim kaldığımız Amsterdam’ın 30 km. doğusunda yer alan Almere’den, önce yel değirmenleri ile ünlü turistik şirin bir köy olan ve Amsterdam’ın 20 km. kuzeyinde yer alan Zaanse Schans’a uğruyoruz.  Buranın tarihi 1600lere dayanıyormuş.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

İsmini hatırlamakta ve aklımda tutmakta hayli zorlandığım Zaanse Schans, daha yaklaşırken yel değirmenlerinin ve yeşile boyalı şirin ahşap evlerin bizi karşıladığı bir köy. Köyün hemen girişindeki otoparka aracımızı park edip tahta köprülerden geçerek yel değirmenlerine ve bir masal kasabasını andıran köye ulaşıyorsunuz. Hemen otoparkın yanında bir turizm ofisi ve müze de var.

Zaanse Schans - Müze

Zaanse Schans

Zaanse Schans - Dükkanlar

Nehir ve gölün yanı başındaki yeşil evler ve değirmenler bu şirin köyün alamet-i farikası. Küçük sokaklarına dalarak çiçek düzenlemelerine de hayran hayran bakıyor ve fotoğraflamayı da ihmal etmiyoruz. Yel değirmenlerine girip gezmek isterseniz 4 Euro ödemek gerekiyor. Otoparktan köye girilen noktada hemen tahta köprülerin yanında hediyelik eşya dükkanları ve kafeler de var. Buradaki Henri Willig peynirlerinin satış noktasında çeşit çeşit Hollanda peynirlerinden hem tadabilir hem de hoşunuza gidenlerden satın alabilirsiniz. Bu yörede birkaç yerde daha rastladığım ve 1974’den beri üretildiğini öğrendiğim Henri Willig marka peynirler pek rağbet görüyor. Yol üstünde çiftliğine de rastlıyoruz. Bir de bu yöreye özgü içi karamel ya da şeker şurubu ile tatlandırılmış ince gofretler satılıyor. Dilerseniz bunlardan alıp kahve eşliğinde tadına bakmak da mümkün. Bazı değirmenlerin alt katlarında da kafeler mevcut.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Zaanse Schans


Zaanse Schans

Zaanse Schans

Burayı gezdikten sonra daha doğudaki Volendam’a doğru yola çıkıyoruz. Ancak, Amsterdam’dan Volendam’a direkt ulaşmak isterseniz, merkez tren istasyonundan (Central Station) kalkan 314 ve 316 no.lu otobüslerle yarım saatte ulaşılabiliyormuş.

Volendam

Volendam

Volendam, sahil boyunca dizili şirin evleri ve yine bu yol boyunca yer alan kafe ve restoranları ile hediyelik eşya dükkanlarını göreceğiniz bir balıkçı köyü.  Sahildeki küçük iskeleden belli saatlerde Marken Adası’na tekneler kalkıyor. 

Volendam

Volendam

Volendam

Volendam

Volendam’da fish & chips yemek de buranın olmazsa olmazlarından. Sahil boyunca dizili restoranların birinde ya da römorklarda kurulu portatif balıkçılardan fish & chips yemek mümkün. Ayrıca, Volendam’da “Cheese Factory Volendam” adlı peynir mağazasında çeşit çeşit Hollanda peyniri tadabilir ve beğendiklerinizden satın alabilirsiniz.

Volendam

Volendam

Volendam’ı gezmek için 1-2 saat yeterli. Biz de böyle yapıp bundan sonraki durağımız olan ve Amsterdam’a daha yakın bir yerleşim yeri olan Broek in Waterland’a geçiyoruz. Burası da Amsterdam’a 10 km. uzaklıkta daha çok yerleşimin olduğu şirin bir kasaba. Denize sınırı yok ama içinden kanallar geçen dar sokakları ve bu sokaklardaki masal karesinden çıkmış gibi duran evlerinin arasında dolaşmak pek zevkli.

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Broek in Waterland


Amsterdam’ın kuzey yakasında yer alan bu şirin köyler, şehir keşmekeşinden yorulanlar için ideal ziyaret mekanları. Amsterdam’ı ziyaret ettiğinizde zamanınız varsa yarım gününüzü bu şirin köyleri gezmeye ayırın derim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder