31 Ekim 2016 Pazartesi

SİENA



Lucca’dan sabah saatlerinde yola çıkıp Floransa’dan aktarma yaparak öğlen saatlerinde Siena’ya varıyoruz. Tren bileti için kişi başı 14 Euro ödüyoruz. Tren istasyonu Siena merkezinden 2 km. kadar uzaklıkta ama istasyon içinden çıkılan küçük bir alışveriş merkezinin içinden geçerek ulaştığımız Viale Vittorio Emanuele 2 Caddesi, Siena’nın kuzey kapılarından biri olan Porta Camollia’ya getiriyor bizi. Eğer alışveriş merkezinin içindeki geçişi kullanmak istemez ve tren istasyonundan taksi ile gelmek isterseniz 20 Euro civarı bir ücret ödeniyor.

Siena

Siena
 
Siena

Biz Porta Camollia’dan geçerek sırasıyla Via di Camollia, Via dei Montanini ve Banchi Soppa üzerinden dümdüz ilerleyerek Campo Meydanı’na ulaşıyoruz. Kalacağımız aile işletmesi de ulaştığımız Piazza del Campo (Campo Meydanı) ile Duomo’nun arasında yer alıyor. Hızlı bir şekilde eşyalarımızı otelimize bıraktıktan sonra zaman kaybetmemek için soluğu tekrar Campo Meydanı’nda alıyoruz. Burası Siena’nın kalbi diyebileceğim bir yer. Eğimli bir yelpaze şeklinde genişleyen bir yapısı var ve geniş tarafında da Palazzo Pubblico (Halk Sarayı) yer alıyor. Bu bina, günümüzde belediye sarayı olarak kullanılıyormuş. Burada yer alan çan kulesi de (Torre del Mangia) 100 metrelik  yüksekliğiyle İtalya’nın en yüksek 2.kulesiymiş. Meydandaki taşlar, şehrin geçmişteki yönetiminden sorumlu dokuz konseyi temsilen farklı şekilde düzenlenerek farklı bir görüntü verilmiş. Meydanın kısa tarafında Fonte Gaia denilen heykellerle süslü bir çeşme yer alıyor. Bu meydanda yılda iki defa Palio at yarışları düzenleniyormuş ve bu yarışlara bilet bulmak hayli zormuş. Meydana bağlı pek çok farklı sokak var. Bunlardan Palazzo Pubblico’nun arkasına doğru açılan dar sokaklardan ilerleyince karşımıza haftanın belirli günleri pazarın kurulduğu Piazza del Mercato çıkıyor. Burası da görülmeye değer bir meydan.

Piazza del Campo

Piazza del Campo

Piazza del Mercato

Piazza del Campo

Piazza del Mercato


Bu bölgeyi gördükten sonra bu kez rotamızı Duomo’ya doğru çeviriyoruz. Hafif bir tırmanışla ulaştığımız Piazza di Duomo’da, Katedralin yanısıra Vaftizhane ve Museo dell’Opera yer alıyor. Duomo yani Siena Katedrali’ne girmek için sezona göre değişen bir fiyat tarifesi mevcut. Bizim gittiğimiz dönemde sadece Katedral için 7 Euro ödemek gerekiyordu. Bu biletle katedralin içindeki kütüphaneye de girilebiliyor. Kütüphanenin yer seramikleri ve tavan işlemeleri de en az katedral kadar görülmeye değer.

Duomo - Siena Katedrali

Kütüphane

Kütüphane - yer döşemeleri



Duomo Meydanı’nın hemen yakınlarında eskiden hastane olarak kullanılırken şimdilerde resim ve heykel sergileri için kullanılan Santa Maria della Scala yer alıyor. Ayrıca Siena’nın kuzeydoğu noktasında yer alan San Francesco Kilisesi’ni de gördükten sonra tuğla yapılı binaları ve dar sokaklarıyla bambaşka bir havası olan Siena turumuzu da tamamlamış oluyoruz. 


Dükkanlar...

Siena
 

Unutmadan bahsedeyim, eğer Siena’ya otobüsle gelir ya da otobüsle Siena’dan bir yere gitmek isterseniz otobüsler, Via dei Montanini’ye paralel bir cadde olan Via Tozzi’nin açıldığı Piazza Gramsci’den kalkıyor. Biletleri ise burada yer alan NH otelinin hemen önündeki merdivenden inerek ulaştığınız yeraltındaki bilet merkezinden alabilirsiniz.  Biz de ertesi gün Siena’dan San Gimignano’ya gitmek için buradan hareket eden otobüsleri kullanıyoruz.


Piazza Gramsci

Bilet gişelerine inen merdiven


Son olarak gelelim Siena’dan neler yenilebileceğine... Piazza del Mercato’daki Papei adlı restoranda yediğimiz yemekten hayli memnun kaldık. Siena, tüm İtalya gibi aç kalmanızın mümkün olmayacağı bir yer. Pek çok restoran alternatifi mevcut. Özellikle öğle yemekleri için özel menüler var. Akşam yemekleri de genelde 19:00’dan sonra başlıyor. Daha öncesinde yemek isterseniz ancak ufak kafe veya barlarda şarap, çay, kahve  ve atıştırmalık birşeyler yemek mümkün oluyor. Neredeyse tüm restoranlarda kendi üretimleri olan bölgesel şaraplarından tadabiliyorsunuz. Toskana üzümlerinden yapılmış Chianti Bölgesi şarapları denemeye değer. Papei ‘den başka Duomo ile Piazza del Campo meydanı arasındaki yolda 4 Cantoni adlı restoranda da yemek yedik ve buradan da hayli memnun kaldık. 


Siena, tuğla yapılı binaları ve taş kaplı dar sokaklarıyla daha ilk görüşte tam bir ortaçağ şehrini andırıyor diyebilirim.

1 yorum:

  1. Siena'nın yokuşlu ara sokakları, Beyoğlu'na çıkan Tom Tom Kaptan sokak'ın yokuşlu ara yollarına benziyor.

    YanıtlaSil