11 Temmuz 2017 Salı

Shakespeare'in Doğduğu Şirin Kasaba: STRATFORD-UPON-AVON


İlk olarak biz çocukken yemek masamızda kullandığımız sofra altlıklarımızın üzerinde tanımıştım Stratford-upon- Avon kasabasını. Shakespeare’in doğup yaşadığı kasabanın Shakespeare ile ilintili değişik yapılarının resmedildiği sofra altlıklarımızdaki bu şirin görüntülü evleri ve tabi bu evlerin bulunduğu yeri o zamandan beri merak ederdim. Birmingham’a gittiğimde, oraya sadece 40 dakika mesafedeki bu masalsı kasabaya da yolumu düşürdüm.

 
Stratford-upon-Avon
 
Tren istasyonu


Birmingham’dan sabah saatlerinde bindiğim trenle 40 dakikada Stratford-upon-avon’daydım. Bilet ücreti ise gidiş-dönüş  9.20 Pound (yaklaşık 45 TL). Kasabaya varır varmaz yol işaretlerini takip ederek 5 dakikada kasaba merkezine ulaşıyorum. Tren istasyonundan dümdüz ilerleyerek ulaştığım nokta Henley Street, aynı zamanda Shakespeare’in doğduğu evin de bulunduğu, üzerindeki ufak dükkanlarla hayli hareketli küçük bir yaya yolu. Burada bir çok lokal alışveriş ürünü satan dükkanın yanı sıra kafeler mevcut. Eğer Shakespeare’in evini ziyaret etmek isterseniz onunla ilgili 3 yapıyı içeren bir paket alabilirsiniz. Bu paketi herhangi bir evin girişindeki bilet noktalarından alırsanız 18.50 Pound, eğer Avon nehrinin kıyısında yer alan turizm ofisinden alırsanız 16.95 Pound ödeniyor. Bu biletle kasabanın muhtelif yerlerinde yer alan, Shakespeare’in doğum yeri, evlenip yaşadığı New Place, kızının evi Hall’s Croft, Mary Arden’s Farm (Shakespeare’in annesinin doğduğu ev) ile eşinin doğduğu Anne Hathaway’s  Cottage adlı yapılardan herhangi 3’ünü gezmek mümkün. Yalnız Anne Hathaway’in Evi kasaba merkezinin biraz dışında tren istasyonunun da batısında yaklaşık 5 km. uzaklıkta yer alıyor.


Henley Street

Shakespeare'in Doğduğu Ev

Shakespeare'in Doğduğu Ev
 

Ben de Shakespeare’in doğduğu evi gördükten sonra yoluma devam edip nehir kenarına ulaşıyorum. Buradan hareket eden teknelerle 40 dakikalık nehir turunu yapmayı ihmal etmemenizi öneririm. Nehir kenarı da güneşlenenler, nehir boyu yürüyenler ve gezinti tekneleri ile oldukça seyirli bir bölge. Nehir turunun bedeli 6 Pound (yaklaşık 30 TL) ve farklı saatlerde yapılan turlar var. Kendinize en uygunu seçebilirsiniz. Tur esnasında Shakespeare Tiyatrosu’nun ve Shakespeare’in mezarının da içinde bulunduğu Holy Trinity Church (Kilisesi)’nin de önünden geçiliyor. 

Stratford-upon-Avon

Avon

Waterside

Avon

Holy Trinity Kilisesi

Avon
 

Ben de turu tamamladıktan sonra nehir kenarına paralel uzanan Waterside Caddesi üzerinden ilerleyerek önce Royal Shakespeare Theater (Shakespeare Tiyatrosu)’nun önünden geçerek, Holy Trinity Church’e kadar yürüyerek hemen kilisenin önünden sağa kıvrılan yoldan devam edip Hall’s Croft (Shakespeare’in en büyük kızının eşiyle yaşadığı ev)’a ulaşıyorum. 

Waterside

Waterside

Waterside
Royal Shakespeare Theater

Hall's Croft


Buradan devam ettiğimde sağdan ilk sokağa saptığımda beni tekrar kasabanın merkezine ulaştıracak Church Street ve bunu takip eden Chapel Street üzerindeyim. Shakespeare’s New Place de bu cadde üzerinde harika bahçeli bir yapı. Biraz daha ilerleyerek ulaştığım noktada sağda Town Hall (yani belediye binası) yer alıyor. 

Church Street

Chapel Street

Belediye Binası
 

Buradan sağa değil de sola ilerleyerek Wood Street üzerinden Market Square & American Fountain (Pazar Meydanı ve Amerikan Çeşmesi)’ne ulaşılıyor. Burası da yol boyunca pek çok irili ufaklı dükkanın yer aldığı bir cadde. Bu caddeden 5 km. kadar daha ileriye devam ederseniz de Anne Hathaway’s Cottage denilen Shakespeare’in eşinin doğduğu eve ulaşılıyor. 

Amerikan Çeşmesi
 

Stratford-upon-avon’da pek çok yemek alternatifi de mevcut. Restoranlar ve kafeler genelde Henley Street ile nehir kenarındaki Waterside Caddesi üzerinde toplanmış.  Bu küçücük kasabada bile dünyanın değişik mutfaklarından tatlara rastlamak mümkün.

Stratford-upon Avon yarım günde rahatça gezilebilecek bir şehir, ancak eğer Shakespeare ruhunu biraz daha yaşayıp yaşadığı evleri görmek isterseniz bir tam gün zaman ayırmak daha yerinde olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder