5 Aralık 2019 Perşembe

Bir Masal Köyü: GİETHOORN


Amsterdam’a yaklaşık 130 km. uzaklıkta bulunan ve bir masal köyünü andıran bu şirin yere ulaşım için kiralık araba dışında aktarmalı otobüslerle gitmek mümkün. Ancak aktarmanın arasını denk getirmenin özellikle yaz sezonundan sonra problemli olduğunu duyduğumuzdan, lokal bir tur alarak buraya gittik. Merkez tren istasyonunun alt katındaki “Tours & Tickets” ofisinden günlük turlar almak mümkün. Ayrıca “getyourguide” adındaki web sitesinden de bilet alabilirsiniz. Ancak buradan alınan barkodlu çıktıyı bahsettiğim ofise götürerek bilete dönüştürüp tura katılabiliyorsunuz.

Biz de önceden aldığımız barkodlu çıktıyı bu ofiste bilete çevirerek sabah 9:30’da turumuza başlıyoruz. Giethoorn’a gitmeden önce Den Oever adında 30 km. uzunluğunda Kuzey Denizinin bir kara yoluyla göl haline getirildiği baraj setini görüyoruz. Hollanda’nın büyük çoğunluğu deniz seviyesinden alçak olduğundan yaşanan sel afetlerinin önüne geçebilmek için deniz doldurularak kanallar açılmış ve bu kanallara şehrin suyu boşaltılmış. Bu kanallardaki sular, oluşturulan yapay göle, oradan da gelgitin alçalmasıyla birlikte açılan kapaklardan denize boşaltılıyormuş. Böylece su baskınlarının önüne geçmek mümkün olmuş. Biz de Den Oever adındaki ve 30 km. uzunluğundaki bu barajı görerek yolumuza Giethoorn’a doğru devam ediyoruz.

Den Oever

Giethoorn aslında minicik bir köy. Burada tekne turu almanızı, sonra da kanal boyu uzanan sokaklarından yaya olarak dolaşmanızı tavsiye ederim. Güzel fotoğraflar yakalamak konusunda garanti verebilirim.

Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn

Köyün hemen girişinde “Grachthof” adında güzel bir restoran var. Yemekler lezzetli, kafesi de güzel ancak servisi çok yavaş. Ama şehirde özellikle de orada bulunduğumuz zamanki soğuk havadan korunmak için iyi bir alternatif. Ayrıca biraz daha ilerisinde iki İtalyan restoranı da var. Bizim gittiğimiz Kasım sonunda diğer mekanlar ne yazık ki kapalıydı. Köyde, eski şirin binalar içinde hizmet verip seramik, doğal taş ve hediyelik eşya satan pek çok dükkan mevcut. Burada kalmak isterseniz “bed & breakfast” şeklinde hizmet veren pek çok aile işletmesi var.

Grachthof

Giethoorn


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder