12 Mayıs 2013 Pazar

KAPADOKYA

Kapadokya’nın kelime anlamı, çoğumuzun bildiği gibi Pers dilinde ”Güzel Atlar Ülkesi”... Buraya ilk kez bir iş gezisi için gitmiş, sonrasında 2006 yılında tekrar gitme fırsatım olmuştu. Son gidişim ise 2010 yılındaydı. Kapadokya, gerçekten dünyanın sayılı “harika” yerlerinden biri bana göre. Burada her mevsim bir başka güzel...Ve ne şanslıyım ki burada hem kışı, hem ilkbaharı hem de sonbaharı gördüm ve bence bu bölgeye gidilebilecek en iyi mevsimler de bunlar... Gerçi yazın gidildiğinde, hava şartlarından dolayı balona binme şansınız daha yüksek olacağından bu amaçla gidecekseniz yaz mevsimini tercih edin derim.
Ürgüp

Genel Manzara

Kapadokya’da görülecek birçok nokta var. Kendi adıma bir sıralama yapmam gerekirse beni en etkileyen yerlerin başında Göreme Açık Hava Müzesi ve Ihlara Vadisi geliyor. Göreme Açık Hava Müzesi, gerçekten zaman ayrılıp görülmesi gereken bir yer. Burada, 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarından bugüne kalan oyulmuş ve duvar resimleri ile süslenmiş manastırları, kiliseleri, şapelleri, yemekhaneler ve keşiş hücrelerini, depo ve şarap yapım yerlerini görebilmek mümkün. Ancak ne yazık ki bunlara yakın zamana kadar çok iyi bakılamadığından içlerinde ciddi tahribat var, şimdi ise daha dikkatli bir şekilde korunuyor. Ihlara Vadisi ise Melendiz Çayı boyunca uzanan  kayalara oyulmuş sayısız barınak, mezar ve kilisenin bulunduğu bir vadi. Her iki yerin de ortak özelliği, ziyaretçileri yüz yıllar hatta bin yıllar öncesine götürmesi…

Göreme

Göreme Açıkhava Müzesi

Ihlara Vadisi

Göreme

Ihlara Vadisi Kilise boyamaları
 
Ayrıca,  Çavuşin’i, Güvercinlik Vadisi’ni, Keşişler Vadisi’ni, seramikleriyle ünlü Avanos’u ve Derinkuyu veya Kaymaklı Yeraltı Şehirler’ini de unutmamak gerek diye düşünüyorum. Hatta el becerinize güveniyorsanız Avanos’taki çanak çömlek atölyelerinde bir esere şekil vermeyi deneyerek, görünüşte basit olan bu işin ne kadar zahmetli olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Tabi Kapadokya’ya gelmişken şarap tadımı yapmadan gitmek olmaz. Burada birkaç meşhur marka var. Bunlardan en bilineni Turasan. Kayalar içinde oyulmuş mekanlarda yapılan şarap tadımı da bir başka zevkli oluyor. Ayrıca restoranlarda da Turasan ile birlikte Kocabağ gibi bu bölgeye özel bazı markaları da tatmanız mümkün…

Avanos

Avanos

Yeraltı Şehri

Yeraltı Şehri'nden "sürgü kapı"

Keşişler Vadisi
Kısaca, Kapadokya’dan her seferinde birçok anlamda beslenerek döndüm.  Burası, hem doğal güzellik, tarih ve manzarasıyla insanı etkiliyor  hem de damak tadına hitap ediyor. Boşuna yabancı turistler akın akın gelmiyor bu bölgeye anlayacağınız:)

Dönüş Yolu- Uçaktan Erciyes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder