2 Mayıs 2013 Perşembe

ÜSKÜP

Makedonya, Yugoslavya’nın bölünmesinden sonra ortaya çıkan 7 ülkeden biri. Üsküp ise, Makedonya’nın başkenti... Ancak burası,  Avrupa’da bir şehir gibi değil de, Anadolu’da bir şehre gitmişim izlenimi bıraktı bende.
Kuşbakışı Üsküp

Üsküp Kalesi

Vardar Nehri


Üsküp’e giderseniz görebileceğiniz çok sayıda eski cami var ve bunların çoğu Osmanlı eseri.  Durum böyle olunca da bu şehirde dolaşırken kendinizi gerçekten Anadolu’da bir şehirde geziyormuş gibi hissediyorsunuz.

Ulusal Galeri
Çarşı

Hamam

Saat Kulesi

Üsküp

Üsküp halkı da herhangi bir Anadolu şehrinde görebileceğiniz insanlar gibi... Hem fiziksel olarak biz Türklere çok benziyorlar hem de misafirperverler. Avrupa kıtasında bir Türk olarak içten sevildiğimi hissettim burada. Bu durum da, ister istemez insanı buralara karşı daha duyarlı yapıyor.
Üsküp’te nereleri görebiliriz diye sorarsanız; Yahya Paşa Cami, Saat Kulesi, Türk Çarşısı, İsa Bey Cami, Mustafa Paşa Cami, Murat Paşa Cami, Kapan Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı ve Taş Köprü (Vardar Nehri üzerinde şehrin iki yakasını bağlayan köprü) ilk aklıma gelenler. Gördüğünüz gibi isimleri bile herhangi bir Anadolu şehrinde rastlayacağınız cinsten yerler bu listedekiler...
Ha bu arada unutmadan, Üsküp’te de Yugoslavya’dan sancılı ayrılmanın etkilerini görmek mümkün. Şehrin çoğu yerinde restorasyon çalışmaları var ve bunların çoğu Türk firmaları tarafından üstlenilmiş durumda.


Cami Restorasyonu
Bunun dışında buradaki yemek kültürü de Akdeniz’den çok Anadolu yemek kültürüne benziyor. Haliyle, aç kalmanız mümkün değil:)

Açıkçası Üsküp, uzun süreler vakit geçirmek isteyeceğiniz bir yer değil ama eğer orta büyüklükte herhangi bir Anadolu şehri Avrupa’da olsaydı neye benzerdi sorusunun cevabını görmek isterseniz Üsküp’ü ziyaret edin derim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder