8 Mayıs 2013 Çarşamba

MUDANYA - TİRİLYE

Mudanya, Marmara Denizi kıyısında şirin bir ilçe. Biz buraya, Yalova üzerinden karayoluyla ulaştık. Eski bir tren istasyonu restore edilerek yapılmış, denizin hemen kenarındaki Montania Otel’de kaldık. Burası hem deniz kenarında olması, hem önünde yürüyüş yapabileceğiniz güzel bir sahil yolu olması hem de eski bir tren istasyonu olduğu için orjinal mimarisinden dolayı “iyi ki geldik” dedirtti bize .


Tahir Ağa Evi - Mudanya

Tahir Ağa Evi'nden bakış

Halil Ağa Cami - Mudanya

Mudanya Kilise

Mütareke Evi
Mudanya sokakları

Mudanya sokakları

Mudanya sokakları

Mudanya Evleri'ni (ki bunlardan Tahir Ağa Evi en bilineni) ve sokaklarını gördükten sonra Mudanya Kilisesi’ni ve Mudanya'ya çok yakın Kumyaka Taksiarhis Kilisesi'ni de ziyaret ettik. Ancak bu taş kilise, şu anki haliyle pek de iyi görünmedi  gözümüze ne yazık ki... İçinde otlar bitmiş, duvarlarına yazılar yazılmış görüntüsüyle tarihi eserlerimize ne kadar kötü davrandığımızın güzel bir kanıtı oldu. Mudanya Mütareke Evi ise, kilisenin aksine korunabilmiş ve bir müze haline getirilmiş. Bu arada unutmadan, Mudanya'da Halil Ağa Cami'ni de görmeden dönmemek gerek.
Kumyaka  Taksiarhis Kilisesi

Kumyaka Kilise
Tabi, Mudanya’ya kadar gelmişken buraya çok yakın Tirilye’yi ziyaret etmeden dönmek olmaz dedik ve bu şirin sahil kasabasında bulduk kendimizi. Tirilye, uzun yıllar Rum kökenli vatandaşların yaşadığı bir yer olduğundan kiliseler sıklıkla karşımıza çıktı. Bu tarihi yapılar arasında, sonradan camiye çevrilmiş olan eski adıyla Aya Todori Kilisesi, şu anki ismiyle Fatih Cami’ni gördük. Burası halen ibadete açık bir cami. Trilye'de gezebileceğiniz diğer tarihi yapılar ise, Kemerli Kilise ve Dündar Evi Kilisesi. Bir de Trilye evlerinin yanıbaşındaki (şimdilerde kullanılmayan ve ne yazık ki terkedilmiş izlenimi veren) Taş Mektep’i mutlaka görün derim. Ayrıca yerel üreticilerin zeytinlerinin tadına mutlaka bakmanızı öneririm. Çeşit çeşit zeytinlerden satın almadan duramıyor insan. Trilye turumuzun sonunda,  Çamlı Kahve’de çınar ağacının altında çaylarımızı yudumlamak da ayrı bir zevk oldu bizim için… Biz gittiğimizde hava denize girmek için çok uygun değildi ama Tirilye’nin bir de güzel plajı olduğunu söylemeliyim:)



Fatih Cami - Tirilye

Fatih Cami

Taşmektep
 
Tirilye Sokakları


Tirilye Çarşı

Tirilye 'de zeytinci

Zeytinci

Tirilye

Çamlı Kahve'den bakış


Son olarak yine bu bölgede Dereköy'deki kilise ve Gölyazı'ya da uğradık.Dereköy'deki kilise büyük bir yangınla harap olmasına rağmen heybetli görüntüsüyle bizi çok etkiledi. Mudanya'ya yaklaşık 50km. mesafedeki Gölyazı ise, deniz kenarında dinlendirici, şirin bir kasaba.


Dereköy Kilise

Dereköy Kilise

Gölyazı

Gölyazı

Uzun yıllar buralarda Rum asıllı vatandaşların yaşamasından olsa gerek, hem Mudanya hem Trilye biraz Yunan adalarını özellikle de Midilli’yi anımsattı bana. Sokaklarda saatlerce dolaşmaktan büyük zevk aldım. Bir de unutmadan, çok güzel fotoğraf veren ışıltılı bir ilçe Mudanya ve onun şirin kasabası Trilye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder