22 Ocak 2014 Çarşamba

İSTANBUL Deniz Müzesi



Uzun süredir hep bir şehirle ilgili yazı yazdığımı farkettim. Bir değişiklik olsun diye bu kez de geçtiğimiz günlerde bir tavsiye üzerine ziyaret ettiğim Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nden bahsetmek istedim.

Saltanat kayıklarındaki süslemelerden bir örnek

Nusret Mayın Gemisi
 

Yanılmıyorsam ortaokul yıllarımda bir kez ziyaret etmiştim Deniz Müzesi’ni... Ancak o zamanlar bende çok etki bırakmamış ki detayları pek hatırlayamıyorum. Bir süre kapalı kalan Deniz Müzesi, restorasyonu tamamlandıktan sonra Ekim 2013’de tekrar ziyarete açılmış. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müze ünvanını da taşıyormuş. Beşiktaş’ta hemen Üsküdar iskelesinin yanıbaşındaki Deniz Müzesi’nin, girişi de sadece 5 TL, hatta öğrenci tarifesinden girerseniz 1,7 TL. Kısacası, yurtdışındaki benzer müzelerle karşılaştırıldığında ve görecekleriniz düşünüldüğünde çok küçük bir bedel ödüyorsunuz.


Barbaros Hayrettin Paşa'nın sancağı

Müze üç katlı... Giriş katında,  sizi 1600lü yıllardan kalma 40 metrelik  bir “Kadırga” karşılıyor. 1913 yılında çok eskidiği için tersaneye çekilen kadırganın son durağı Deniz Müzesi olmuş. İsveç’teki Vasa müzesinde sergilenen ve aynı dönemlerde inşa edilen yelkenli kadar olmasa da hayli ihtişamlı bir “Kadırga” bu. Hikayesini de hemen yanındaki panodan uzun uzun okuyabilirsiniz. İlk katta hemen girişin sağında Atatürk’ün Florya Deniz Köşkü’nde bindiği kayıkların yanısıra tarihi kayıklar sergileniyor. Bunların içinde birçok saltanat kayığı da var. 

Atatürk'ün kullandığı kayıklar

Saltanat Kayıkları

Saltanat kayıkları

17. yüzyıldan bir "Kadırga"
Üst kat ise yine tarihi kayıkların sergilendiği bölümün devamı şeklinde ve bazı deniz  temalı resimlerle deniz araçlarının ahşap aksesuarları ile zenginleştirilmiş. Burada benim en çok ilgimi çeken parçalardan bazıları, saltanat kayıklarının yanısıra Sait Halim Paşa’ya ait tamamı ahşap kayıklar oldu.

Duvarlardaki resimlerden bir örnek

Mahmudiye Kalyon'unun lumbar kemerleri

Kürekler

Duvarlardaki gemi maketlerinden örnekler

En alt katta ise “Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı” adlı bir sergi var. Bu katta ayrıca, İstanbul’un Fethi, Çanakkale Savaşı, Preveze Deniz Savaşı, Mahmudiye Kalyonu ve Kırım Savaşı, Rauf Orbay ve Hamidiye Zırhlısı ile ilgili hikayeleri anlatan beş küçük odacığı gezerek dolu dolu bir müze ziyareti yapıyoruz.

Kırım Savaşı'nda kullanılan Mahmudiye Kalyonu'nun maketi

Çanakkale Savaşı'nda kullanılan mayınlardan bir örnek


Sait Halim Paşa'ya ait bir kayık

Denize merakı olanların zaten bilgisi olduğunu düşündüğüm bu müze, benim gibi denizle dolaylı ilgilenen ya da hiç ilgisi olmayanların bile görmekten zevk alacağı bir yer. Bir de hazır sömestr tatili yaklaşmışken, mutlaka bir yarım gününüzü ayırıp çocuklarınızla da ziyaret edin derim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder