20 Ekim 2016 Perşembe

Kuzey Amerika'nın En Sıcak Noktası: DEATH VALLEY


Death Valley yani Türkçe adıyla Ölüm Vadisi’ne bu ismin verilmesinin en önemli sebebi Kuzey Amerika’nın en alçak, en kurak ve en sıcak noktası olmasıymış. Büyüklüğü 7800 km2 olan bir çöl vadisi burası... Amerika tarihinin en yüksek ısı değeri de 10 Temmuz 1913 tarihinde Furnace Creek denilen noktada 56.7 derece olarak kayıtlara geçmiş. 

Furnace Creek
 

Death Valley içinde kalınabilecek birkaç alternatif de mevcut. Bunların en merkezi olanları aynı zamanda Death Valley’in en sıcak noktalarından olan Stovepipe Wells Village ile Furnace Creek olarak bilinen yerlerde. Ayrıca vadinin yakınlarındaki Panamint Springs ve Shoshone gibi yerlerde de konaklama alternatifleri mevcut. 

Panamint Springs
Stovepipe Wells Village
 

Death Valley, milli bir park olduğundan buraya giriş paralı. Visitor Center (ziyaretçi merkezi) denilen parkın giriş noktalarında ve belli merkezlere yerleştirilmiş makinelerden giriş ücretinizi ödeyerek parkı ziyaret etmek mümkün. Buraya giriş de diğer milli parklarda olduğu gibi 4 kişilik bir araba için 30 USD civarında.

Park dediğime bakmayın, 7800 km2lik bir büyüklükten bahsediyorum. Parkın her noktasını bir günde ziyaret etmek mümkün değil. Ama Death Valley denilince akla gelen ve mutlaka görülmesi gereken noktaları; Stovepipe Wells Village, Furnace Creek, Zabriskie Point, Artists Palette ve Dantes View olarak sayabilirim. Stovepipe Wells Village aynı zamanda Death Valley bünyesinde kalınabilecek en meşhur otelin de bulunduğu nokta. Furnace Creek ise hem vadinin en sıcak noktalarından biri, hem de burada güzel bir restoran ile alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkanların yer aldığı Furnace Creek Ranch (Furnace Creek Çiftliği) denilen mola verebileceğiniz bir tesis var.  Biz de sabah serinliğinden faydalanmak için konakladığımız Panamint Springs’den erken saatlerde yola çıktığımızdan buradaki Forty Niner adındaki restoranda Amerikan usulü kahvaltı yapıyoruz. Turistik bir yer olduğundan dolayı hayli kalabalık ve servisi biraz yavaş olmakla beraber civarda yemek yenilebilecek ender noktalardan biri. Zabriskie Point denilen noktadan ise harika bir vadi manzarası izlemek mümkün. Artists Palette ise, renkli kaya oluşumları ile güzel görüntüler sergilediğinden bu ismi almış. Dantes View da yine vadi manzarasının en iyi görüldüğü noktalardan biri. 

Zabriskie Point

Zabriskie Point

Artists Palette

Artists Palette

Zabriskie Point

Dantes View

Dantes View
Furnace Creek Ranch

Forty Niner - Furnace Creek Ranch


Badwater Basin olarak anılan nokta da vadinin en alçak noktasıymış ve deniz seviyesinden yaklaşık 90 metre aşağıda yer alıyor.

Death Valley, çöl ve kaya oluşumlarının yoğun olarak görüldüğü ve bizim bildiğimiz anlamdaki yeşil bir parktan ziyade nadir görünümünden dolayı park ünvanını almış bir vadi. Burayı ziyaret etmek için ise en uygun zamanlar en çok turist aldığı yaz döneminden çok, havanın biraz daha “dayanılır” olduğu Eylül'ün ikinci yarısı ile Ekim ayları. Ayrıca, kış aylarında da çöl ikliminden dolayı özellikle geceleri çok soğuk olan bir bölge olduğunu da hatırlamakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder