22 Ekim 2016 Cumartesi

MONUMENT VALLEY

Navajo Kızılderililerini daha önce duymuş muydunuz? Ben ilk kez Monument Valley (Anıt Vadisi) ne gittiğimde tanıştım onlarla. Monument Valley adı verilen vadi, ismini gerçekten anıtı andıran kaya oluşumlarından alıyor. Burası Arizona eyaletinde ama Navajo Kızılderililerine ait ayrı bir bölge. Buraya giriş için de milli parklardakine benzer bir ücret ödemek gerekiyor ama bu kez giriş bedeli yörenin ilk sahibi Navajo Kızılderililerine ödeniyor. Ancak biz gittiğimizde turizm sezonu bittiğinden vadiye ücretsiz olarak girebildik.

Monument Valley'e girerken...

Monument Valley
 

Burası İkinci Dünya Savaşı sırasında code talker (kodlu  konuşan) denilen ve şifreli bir dille anlaşarak belki de ikinci dünya savaşının Amerikalılar için gidişatını değiştiren Navajo Kızılderililerin ilk yerleşim yeriymiş. Code Talker ‘lar özellikle Navajo Kızılderililerinin gençlerinden seçilir ve bu gençler geliştirdikleri Navajo dilini baz alan şifreli dille ordudaki iletişimi yönlendirirlermiş.

Monument Valley

Monument Valley

Monument Valley
 

Bu genel bilgiden sonra Monument Valley denildiğinde sizi nelerin beklediğinden bahsedeyim biraz: Monument Valley, Grand Canyon’a karayoluyla yaklaşık 3 saatlik mesafede (yaklaşık 250 km). Ulaşmak için Arizona’dan Utah sınırına doğru (kuzeydoğuya) gitmek gerekiyor ve burası da tam sınırda ancak Arizona tarafında.  

Yol üzerinde
 

Monument Valley, 1938 yılında John Wayne’in başrolü oynadığı ilk western filminin çekildiği yer olma özelliğini de taşıyor. Vadiyi gören büyük otel bir müzeye de ev sahipliği yapıyor. Burada bir kafe ve restoran da var. Vadiye karşı fotoğraf çekilen nokta da “John Wayne’in favori yeri” olarak bilinen yer, John Wayne’in film çekimleri sırasında sıkça oturup vadiyi izlediği bir noktaymış.  

Müzeden...

Müzeden...

Monument Valley
 
Hediyelik Eşya Dükkanı

Gittiğimiz dönem ölü sezon olduğundan vadide normalde yürüyüş yapılan parkur kapalıydı. Ancak istenirse ata binilerek bölgeyi gezmek mümkün. Biz de vadiyi seyredip fotoğrafladıktan sonra restoranın hemen yanında otel kompleksinin içinde yer alan hediyelik eşya dükkanını gezerek Grand Canyon’a geri dönüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder