16 Ekim 2016 Pazar

Türkiye'nin En Kuzey Ucundaki Şehir: SİNOP



Batı Karadeniz’in şirin ili Sinop’a, hem karayoluyla hem de havayoluyla ulaşım mümkün. Biz de ,THY’nin tarifeli seferiyle 50 dakikalık kısa bir yolculuk sonrası sabah saatlerinde Sinop’a ulaşıyoruz. Havalimanı şehir merkezine oldukça yakın. THY’nin limana inen her uçağı karşılayan servisi ile şehre kişi başı 5 TL vererek ulaşım mümkün. Aynı şekilde şehir merkezinden benzer şekilde havalimanına da ulaşılıyor. Eğer havalimanından taksi ile şehir merkezine ulaşmak isterseniz de 20-25 TL civarında bir ücret ödeniyor.

Sinop
 

Sinop’a sabah saatlerinde ulaşır ulaşmaz bahsettiğim servis ile şehir merkezindeki otelimize uğruyor ve günden faydalanmak için eşyalarımızı otele bırakır bırakmaz şehri tanımak üzere yola düşüyoruz. Karadeniz’e uzanan bir yarımada olan şehir merkezinin başlangıcında yer alan Tarihi Cezaevi,  ilk ziyaret noktamız oluyor. Sinop Kalesinin iç kale olarak adlandırılan bölümünde yer alan Kale'nin, cezaevi olarak kullanımı 1500lü yıllara dayanıyormuş, hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de bahsi geçiyormuş. Burası uzun yıllar aralarında Sabahattin Ali, Zekeriya Sertel , Burhan Felek gibi pek çok ismi barındırmış. 1997 yılında kapatıldıktan sonra da 1999’dan bu yana müze olarak hizmet veriyormuş. Edip Akbayram’ın hepimizin kulaklarında hoş bir seda bırakan yorumuyla seslendirdiği  “Aldırma Gönül” adlı eserin güftesi Sabahattin Ali tarafından burada yazılmış. Müzeye giriş için 5TL ödeniyor, ancak müzekart ile ücretsiz gezilebiliyor. Kapatıldıktan sonra müzeye çevrilen cezaevinde ayrıca pek çok dizi çekimi de yapılmış. 

Tarihi Cezaevi

Tarihi Cezaevi

Tarihi Cezaevi

Tarihi Cezaevi

Tarihi Cezaevi

Cezaevinde Film Seti


Müzeden sonraki durağımız, bu kez yarımadanın güney kısmında yer alan Sinop Kalesi oluyor. Kale ücretsiz gezilebiliyor. Şehrin eski bölümü olan ve Tersane olarak adlandırılan sahil kesiminin bir tarafında  Sinop Kalesi, diğer yönünde ise aslında yine kalenin bir bölümü olan Tarihi Sinop Cezaevi yer alıyor. Kale ve Cezaevi arasındaki bölümde deniz kenarında pek çok çay bahçesi de mevcut. Renk renk balıkçı teknelerinin hemen yanıbaşında yer alan bu kafelerde zevkle çay ya da kahvenizi yudumlamayı da ihmal etmeyin.

Kaleden Eski Şehir & Tersane Bölgesi

Kale'den Yeni Mahalle
 

Kale ve Cezaevi dışında Sinop’ta görülmesi gereken yerler arasında Etnografya Müzesi ve buranın hemen yanındaki Arkeoloji Müzesi var. Buralara da giriş 5 TL, ancak müzekartıyla ücretsiz gezmek mümkün. 

Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi
 

Yine şehir merkezinde yer alan Alaattin Cami ve hemen bu caminin kuzey kapısı çıkışında yer alan Pervane Medresesi Sinop’a gelmişken görülmesi gereken yerlerden. Alaattin Keykubat'ın adını taşıyan bu caminin, Selçukluların 1214'de şehri fethinden hemen sonra yapıldığı sanılıyormuş. Alaattin Camisinin, enine planı ve geniş avlusuyla erken dönem islam cami özelliği taşıdığı biliniyor. Pervane Medresesi ise, adını Selçuklu Veziri Muiniddin Süleyman Pervane’den alıyormuş.  Hali hazırda burada hediyelik eşya satan dükkanlar ile Kahveci Baba adında bir kahveci yer alıyor. Burada kumda yapıldığı söylenen kahve pişiriliyor ama biz gittiğimizde kum değil içerdeki kahve makinesinde pişirilen ve İzmir’den geldiğini öğrendiğimiz dibek kahvesi ikram edildi:)

Alaattin Cami

Alaattin Cami

Pervane Medresesi
  

Şehri kuşbakışı görebileceğiniz bir nokta da Şahin Tepesi, ancak buraya araçla çıkmak gerekiyor çünkü hayli yokuşlu bir yolu var. Ancak Şahin Tepesi’ne çıktığınızda şehrin harika manzarasına gölge düşüren neredeyse çöplüğe dönmüş bir manzara karşıladı bizi. Bende biraz hayalkırıklığı uyandıran Şahin Tepesi,  yine de şehri kuşbakışı izlemek için en ideal nokta...

Şahin Tepesi'nden Sinop
 

Sinop şehir merkezi yarım günde rahatça gezilebilecek şirin bir şehir. Ancak çevresinde karayoluyla gidip görülebilecek pek çok yer var. Bunlardan en yakın ve bilinenleri şehir merkezinin kuzeybatısında yer alan Akliman, Hamsilos Koyu ve Türkiye’nin en kuzey ucu İnceburun.  Hamsilos Koyu, Türkiye’nin buzul aşındırması ile kendiliğinden oluşmuş tek fiyordu olma özelliğini taşıyormuş.  Bu bölgede doğa yürüyüşleri de yapmak mümkün.  Ayrıca Hamsilos Koyu’nun fil kafasını andıran şekli, geçmişte savaş gemilerinin burada gizlenmesine imkan vermiş. 

Akliman

Hamsilos Koyu

İnceburun

İnceburun

İnceburun
 

Bunun dışında şehir merkezi dışında yer alan Erfelek Tatlıca Şelaleri, Akgöl , Sarıkum Göleti, Karakum Plajı Sinop’a yolunuz düşerse ve zamanınız varsa görülmesi gereken yerlerden...Karakum Plajı merkeze oldukça yakın ve şehrin güneyinde kalenin dışında kalan yeni bölümünde yer alıyor. 


Gelelim Sinop’ta ne yenilir konusuna;  tavsiye üzerine gittiğimiz Teyze’nin Yeri’nde Sinop mantısı yiyoruz ve çok da memnun kalıyoruz. Sinop’a gelmişken mutlaka deneyin derim. Hayli büyük bir porsiyon olan mantının porsiyon fiyatı 17.5 TL. Sinop Mantısı’nda yoğurt yerine mantı üzerine ceviz konuluyor ve hayli ince bir hamuru var. Yeri de kaleyi geçerek ulaşılan Yeni Mahalle bölümünde, Barış Manço Parkı’nı geçip ulaşılan Gazi Caddesi üzerinde...

Barış Manço Parkı

Sinop Mantısı



Bir de, bu balıkçı şehrinde, balık en önemli yiyeceklerden. Hemen otelimiz yanında kale ve Tarihi Cezaevi arasında yer alan Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan Okyanus Balıkçılık hem taze balık satın alabileceğiniz hem de restoranında uygun fiyatlı lezzetli balık yiyebileceğiniz güzel bir mekan.


Kısacası Sinop, doğal güzellikleri ile de görülmesi gereken şirin bir sahil kentimiz. Şehir merkezinde ve çevresinde yer alan balıkçı tekneleri de şehrin sembolü olmuş ve ahşaptan yapılan maket tekneler pekçok hediyelik eşya satan dükkan vitrinini süslüyor. Ulaşımı da gayet kolay olan bu güzel şehri mutlaka görülecek yerler listenize alın derim.

Tekne maketi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder