15 Aralık 2016 Perşembe

ROTHENBURG ob der TAUBER



Rothenburg, Almanya’da ve Hollanda da yer alan çok sayıda Rothenburg şehirlerinden biri. Romantik rotada yer alan bu şehri, diğerleriyle karıştırmamak için tam adıyla yani Rothenburg ob der Tauber (Tauber’in üzerindeki Rothenburg) şeklinde anmakta fayda var. Rothenburg, kelime anlamıyla kırmızı kale demek. Adını da bir rivayete göre evlerinin kırmızı tonlarındaki değişik yapılı kiremitlerinden alıyormuş.

Rothenburg Evleri
 

Sabah saatlerinde Nürnberg’den bindiğimiz trenle iki aktarma yaparak 1.5 saatte Rothenburg’a ulaşıyoruz.Tren bileti ise gidiş-dönüş 10 Euro civarında.Tren istasyonu iyi korunmuş bu orta çağ şehrinin merkezine oldukça yakın. İstasyondan çıkıp sola doğru Ansbacher Strasse üzerinden devam edip şehri çevreleyen surların kapılarından biri olan Röder Kapısı’ndan bu şirin şehre giriyoruz. Hemen kapının önünden başlayan Rödergasse bizi şehrin kalbi Markplatz’a götürüyor. Markplatz’daki en önemli yapılar, Rathaus (Belediye Binası), turizm ofisinin de yer aldığı Eski Şehir Konseyi’nin Tavernası olarak anılan bina, Tarihi Kasa binası ve Kulesi.  Eski Şehir Tavernası olarak bilinen binada eskiden şehir konseyi üyeleri sosyalleşir ve bolca bira içerlermiş. Biz de bu meydandaki turizm ofisine uğrayıp şehir haritasını alıyor ve saat 14:00’de İngilizce bir yürüyüş turu olduğunu öğreniyoruz. Bu tura katılmak için hala vaktimiz var. O zamana kadar biraz da şehri kendimiz geziyoruz. Eğer yolunuz noel döneminde Rothenburg’a düşerse bu turu almanızı tavsiye ederim. Rehberimiz Harry konusuna çok hakim ve başka yerlerde duyamayacağımız bilgileri bize çok güzel bir dille anlatıyor. 

Ansbacher Strasse

Röder Kapısı

Rothenburg Sokakları


Rathaus ve Kulesi


Eski Şehir Konseyi Taverna Binası
 
 
Röder Geçidi


Yürüyüş turumuzu beklerken biz de önce Markplatz yakınındaki St.Jacobs Kilisesi’ne uğruyor sonra da kilisesinin de bulunduğu Kirchplatz’ı gezip Oberer Schmiedgasse üzerinden ilerleyip Rothenburg’un en manzaralı bölgelerinden biri olan Plönlein’e ulaşıyoruz. Buraya gelen herkes gibi Rothenburg’un kartpostal niteliğindeki fotoğraflarından çekmeyi de ihmal etmiyoruz. Plönlein’ın sonlandığı noktada ise Siebers Kulesi var.

St.Jacobs Kilisesi

Plönlein

Plönlein


Plönlein’dan sonra yürüyüş turumuza katılmak üzere tekrar Rathaus’a doğru ilerliyoruz. Yol üzerindeki Schneeball (yani Kartopu) adı verilen bu yöreye özgü büyük yuvarlak içi boş bir bisküviye benzeyen ve bademli, karamelli, çikolatalı gibi çok çeşitli tatları olan tatlıyı denemek için Schmiedgasse üzerindeki Diller adlı fırına giriyoruz. Hem kahve eşliğinde tatlının tadına bakıyor hem de biraz ısınıp soluklanıyoruz. Schneeballe’nin ücreti çeşidine göre 2.5 Euro ile 3.5 Euro arasında değişiyor. 

Diller

"Diller"de "Schneeballe" yapımı...
 
Schneeballe (Kartopu Tatlıları)


Daha sonra Rathaus’un önünden başlayacak 90 dakikalık turumuza katılmak üzere tekrar Markplatz’dayız. Gündüz turunun yanı sıra bir de her gün 20:00’de yapılan “Gece Turu” varmış. Eğer şehirde konaklıyorsanız bu turu almanızı da tavsiye ederim. Gündüz turunun fiyatı Almanca tur için 7 Euro, İngilizce tur içinse 8 Euro. Gece turu da 8 Euro’ymuş.

Rothenburg Evleri...

Herngasse
 

Eskiden matbaanın olmadığı dönemlerde esnaf, mağazalarının üzerinde isim yazmak yerine yaptığı işi anlatan semboller kullanırmış. Harry bize çoğu hala korunmuş olarak birçok mağazanın üzerinde isimleriyle birlikte duran tabelaları anlatıyor. Özellikle Davut yıldızına benzeyen sembolün şehirde aslında bira imalathaneleri için kullanıldığını anlatıyor.  Rothenburg sokaklarında dolaşıyor ve şirin evlerini fotoğraflıyoruz. Yürürken kaldırımlara gömülü kare pirinç plakalar dikkatimizi çekiyor. Bu pirinç plakaların, Nazi döneminden önce, çakılı bulundukları  yerde yaşayan ve sonra kendilerinden haber alınamayan ya da ölen/zarar gören isimlere ait plakalar olduğunu öğreniyoruz. 

Pirinç plakalardan bir örnek

Rothenburg
 

Tur sırasında uğradığımız diğer bir nokta da şehir surları oluyor. İsteyenlerin 1200 Euro karşılığında isimlerini surlara yazdırmasının mümkün olduğunu öğreniyoruz. Bu paralar şehrin geliştirilmesi için kullanılıyormuş. Rothenburg etrafındaki 2.5 km.lik surlar üzerinden yaya olarak da dolaşmak mümkün. Bu turu en iyi yapabileceğiniz nokta da Klosterweth ile başlayan ve Burggarten (yani Kale Bahçesi) arasındaki bölge. Buradan şehre adını veren kırmızı damları en net şekilde gözlemlemek ve fotoğraflamak mümkün.  Bu iki noktanın arasında yer alan Imperial Town Museum  (Şehir Müzesi) de zamanınız varsa ziyaret edebileceğiniz başka bir yer. 

Surlar

Surlardan Rothenburg...

Surlardan Rothenburg...

Burggarten

Surlar üzerinde kule
 

Son olarak Rothenburg şehrin ruhuna uygun olarak bir de Noel Müzesine ev sahipliği yapıyor. Müze, Markplatz’a açılan Herngasse üzerinde. Kathe Wohlfahrt adındaki mağazanın içinden girilen müzeye daha gitmeden mağazanın içindeki ışıklı noel süsleri içinde kaybolunuyormuş. Şahsen noel süslemeleriyle renkli ışıklarının gözüme hitap etmesi dışında pek bir ilgim olmadığı için müzeyi ziyaret etmedim ama mağazanın gayet renkli olduğunu söylemeliyim. Mağazada fotoğraf çekmek yasak olduğundan yazıya bu mağazanın fotoğraflarını ekleyemiyorum:( Yolunuz düşerse canlı olarak görmenizi tavsiye ederim.

Noel Müzesi

Kathe Wohlfahrt
 

Günübirlik geldiğimiz Rothenburg turumuzu, hava  erken karardığından ve aktarmalarla uzunca bir yolculuk bizi beklediğinden sonlandırıyor ve tren istasyonuna doğru geldiğimiz yoldan geri dönüyoruz. Yol üstünde hemen Rödergasse’nin başlangıcındaki Röder Geçidi’nin sağındaki Stadtgraben Caddesi üzerindeki üçüncü ev olan 700 yıllık “Old Craftsmen' House” (Eski Esnaf Evi ve Müzesi)’ni de görerek trenimize binip Nürnberg’e doğru dönüş yoluna çıkıyoruz. 

Old Craftsmen' House

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder