20 Aralık 2016 Salı

WÜRZBURG



Almanya’nın Romantik Rota’sının önemli şehirlerden olan Würzburg, Nürnberg’in  yaklaşık 100 km. kuzeybatısında yer alıyor. Biz de Nürnberg’den bindiğimiz trenle 1 saat 15 dakikada sabah saatlerinde Würzburg’da oluyoruz. Yeri gelmişken söyleyeyim; tren bileti gidiş-dönüş kişi başı 15 Euro tutuyor.

Kale'den Würzburg...
 
Main - Würzburg
Tren Garı
 

Hauptbanhnof (Ana Tren Garı)’dan karşıya geçip Kaiserstrasse üzerinden ilerleyerek şehir turumuza başlıyoruz. Tren Garı’ndan şehir merkezine  yürüyerek en fazla 15 dakikada ulaşmak mümkün. Kaiserstrasse’nin bittiği noktada sağa doğru devam ederek Juliuspromenade Caddesine ulaşıyoruz.  Bu iki caddenin kesiştiği nokta Barbarossaplatz olarak bilinen meydan. 

Kaiserstrasse
 

Würzburg, şaraplarıyla da çok ünlü bir şehir. Hemen Juliuspromenade’ın başlangıç noktasında da Juliusspital adında ün yapmış bir şarap evi var. Burayı gördükten sonra Schönbornstrasse’den saparak biraz ilerleyince önce Dominikanerplatz’a ulaşıyor ve burada Augustinerkirche (Kilise)’yi görüyoruz. Würzburg sokaklarında işleyen tramvaylar, bazıları noel ve yılbaşı sebebiyle süslendiğinden  ana caddelerde güzel bir görüntü sergiliyor. 

Tramvay
  

Schönbornstrasse’den biraz daha devam edince sağımızda Marienkapelle görünüyor. Bu Kilise, Würzburg’un olmazsa olmazlarından. Kilisenin bulunduğu meydan Market Square (Marktplatz)'da, aynı zamanda noel pazarı kurulduğundan hayli kalabalık ve renkli. Yine Marienkapelle yanındaki Falkenhaus Würzburg’un önemli yapıtlarından ve bu binada turizm ofisi de yer alıyor. Marienkapelle’nin karşısında dar bir yaya yolu olan Schustergasse’den geçip bir ucunda Dom (St. Kilian Katedrali) diğer ucunda da meşhur Alte Mainbrücke (Eski Main Köprüsü) olan Domstrasse’ye ulaşıyoruz.

Marktplatz

 
Noel pazarları...


Öncelikle Dom (yani St. Kilian Katedrali)ne gidiyoruz. Hemen Katedral’in yanında Neumünster var. St. Kilian Katedrali’nin içi ne kadar sadeyse Neumünster o kadar şatafatlı görünüyor.  Hemen bu iki kilisenin arasında köşebaşında yer alan Cafe am Dom’da biraz soluklanıp mevsim sebebiyle bölgede her yerde karşımıza çıkan  “glühwein” (sıcak şarap) tadıyoruz. Bu kafe, lezzetli bir tatlı eşliğinde çay-kahve içmek ya da dilerseniz sabah kahvaltısı için tavsiye edebileceğim bir mekan. 

St. Kilian Katedral - Domstrasse

St. Kilian Katedral

Neumünster

Neumünster
 

Cafe am Dom molamızın ardından eski şehir ile Kale’yi birbirine bağlayan ve Main Nehri üzerindeki en güzel köprülerden biri olan Alte Mainbrücke’ye (Eski Main Köprüsü) gidiyoruz. Bu köprü, Prag’daki Charles Köprüsü’nün küçük bir kopyası şeklinde inşa edilmiş. Hemen bu köprünün eski şehir bölümüne yakın girişinde ise yine meşhur bir şarap evi var. Önü de şarap eşliğinde  Main Nehri manzarasını izleyenlerle dolup taşıyor.

Alte Mainbrücke

Köprü girişindeki şarap evi

Alte Mainbrücke
 

Köprüden geçip Marienberg Kalesi’ne doğru tırmanıyoruz. Kaleye ulaştığımızda bahçesinden Würzburg’un manzarasını mutlaka seyredin. Kaledeki Burg Gaststatte adındaki kafe de soluklanıp mola verebileceğiniz bir yer. 

Marienberg

Marienberg

Kaleden Würzburg

Kaleden Marienkapelle ve Würzburg

Burg Gaststatte
 

Kale’den sonra eski şehre geri dönerek bu kez Katedral’in önünden tekrar geçip Üniversite’nin bulunduğu Domerschulstrasse’yi takip  ederek Balthasar-Neumann-Promenade’a ulaşıyoruz. Bu cadde adını, üzerinde bulunan Residenz yani UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Saray’ın mimarından alıyor. Saray’ın girişi 7.5 Euro. Bu Saray’ın freskleri dünyanın en büyük tavan freskleriymiş. Biz, ne yazık ki zamansızlıktan dolayı Saray’ı gezemiyoruz ama bahçesi gerçekten görülmeye değer.  

Residenz - Saray

Bahçe bölümü

Bahçeden Saray görüntüsü

Würzburg, 6-7 saatte rahatça gezilebilecek büyüklükte bir şehir. Ancak nehir boyunca yürümek, Saray’ı  ve diğer müzeleri daha detaylı gezmek isterseniz daha uzun süreli kalmayı da tercih edebilirsiniz. Gelmek içinse en güzel mevsim, havanın iyi olduğu aylar dışında renkli noel pazarlarının kurulduğu Kasım sonu ile yılbaşı arasındaki dönem. Biz de şehrin bu renkli görüntüsünü görebildiğimiz için seviniyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder