12 Mart 2017 Pazar

Şehzadeler Şehri: AMASYA



Osmanlı döneminde önemli sancaklardan biri olması ve pekçok padişahın doğduğu veya yetiştiği yer olması sebebiyle “Şehzadeler Şehri” olarak da bilinen Amasya, aynı zamanda aşkıyla dağları delen Ferhat ile Şirin’in hikayesinin geçtiği ve ünlü filozof ve ilk coğrafyacı Strabon’un doğduğu yer olarak biliniyor. Bir çok özelliği barındıran bu şirin kent, Yeşilırmak’ın geçtiği vadide nehrin iki yanına konumlanmış.  

Amasya & Yeşilırmak

Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 45 km. uzaklıkta yer alan Merzifon ilçesinde ve taksilerin yanısıra havalimanına gelen her uçağı karşılayan bir servisle 10 TL karşılığında şehir merkezine ulaşım mümkün.  Havalimanından şehir merkezine yolculuk 1 saat kadar sürüyor. 

Amasya Elması
 

Biz de sabah saatlerinde ulaştığımız Merzifon havalimanından bu servisi kullanarak Amasya merkezine ulaşıyor ve tarihi bir han olan ve şimdilerde otel olarak kullanılan Taşhan adındaki otelimize eşyalarımızı bırakıp şehri tanımaya başlıyoruz hemen.

Taşhan

Taşhan



Amasya’da   görülmesi gereken yerler  arasında ilk olarak hemen otelimizden çıkar çıkmaz nehre doğru ilerlerken ulaştığımız tarihi Bedesten (ki Bedestende artık daha çok hediyelik eşya ve yöresel ürünler ve kıyafetlerin satıldığı dükkanlar mevcut)’i ziyaret ediyoruz. Köprüyü geçer geçmez Yeşilırmak kıyısı boyunca sıralı eski evler Yalıboyu Evleri olarak biliniyor ve bu evlerin özellikle Yeşilırmak’a yansıyan görüntüleri gece ve gündüz ayrı ayrı görülmeye değer.

Kral Kaya Mezarları ve Yalıboyu Evleri

Yeşilırmak & Yalıboyu Evleri

Saat Kulesi

Kral Kaya Mezarları


Biz de nehri ve bu evleri fotoğrafladıktan sonra köprülerden birinden geçerek kendimizi Avukatlar Konağı’nda buluyor ve burada yöresel tatlardan toyga çorbası ve keşkekten oluşan menüyü deniyoruz. Yemek üstüne de yine bir Amasya klasiği olan Amasya elmasından hazırlanmış elma tatlımızı yiyoruz ve bu zengin menüye sadece 15 TL ödüyoruz.

Avukatlar Konağı
 

Yemek sonrası,  Avukatlar Konağı’nın karşısında yer alan Şehzadeler Müzesi’ni ziyaret ediyoruz. Buraya giriş 3 TL ve müzekart geçerli değil.  Burayı  gördükten sonra bu kez eski şehir tarafında yalıboyu evleri arkasında kalan caddede ilerleyerek eski şehrin evlerini ve ve bu sokakta daha çok hediyelik eşya ve yöresel ürün satan dükkanları görüyoruz.

Şehzadeler Müzesi

Eski şehirden Kral Kaya Mezarları

Yalıboyu Evlerinin arkasındaki sokak



Bu cadde üzerinde Yeşilırmaktan da görülen Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi, Amasya’nın en bilinen ve görülmesi gereken noktalarından biri. 1865’de defterdar Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılan ve şimdilerde müze olarak hizmet veren konağa giriş 5 TL ve müzekart geçerli. 


Sonraki durağımız, yine bu dar caddeden merdivenlerle çıkılarak ulaşılan Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı oluyor. Kral Kaya Mezarları nispeten de olsa korunurken, Kızlar Sarayı kaderine terkedilmiş ve üzerinde şu an şehrin kuşbakışı manzarasının izlenebileceği bir kafe var. Ancak bu bölgeye çıkmak için zorlu bir tırmanışa hazır olmanız gerektiğini söylemeden geçmeyeyim. Bu mezarlara giriş 10 TL ve müzekart da geçerli. Biz kafede biraz soluklanıp kahvemizi içtikten sonra Kral Kaya Mezarlarını geziyoruz.  Hemen bu bölgenin yukarısında Amasya Kalesi yer alıyor ancak çok dik bir yamaçta yer alan bu kaleye sadece karayolundan ulaşım mümkünmüş.

Kral Kaya Mezarlarından Yeşilırmak ve Amasya'ya bakış...

Kral Kaya Mezarları
  

Kral Kaya Mezarlarını ziyaret ettikten sonra tekrar aşağıya inerek bu kez eski şehirde Yalı Boyu Evlerini sağımıza alarak diğer yöne doğru yürüyerek Saat Kulesi’ne ulaşıyoruz. Ancak tarihi saat kulesinin  dört tarafındaki saatlerden herbiri değişik bir saati gösteriyor ve hiçbiri de doğru değil:)  

Saat Kulesi ve Öğretmenevi
 
Saat kulesinin hemen yanında yer alan Yalı Boyu Evlerinden biri olan Öğretmenevi’nin de mimarisi çok şık. Saat Kulesini arkamıza alarak köprüden geçiyor ve Yeşilırmak’ın karşı yakasında Atatürk Anıtı’na ulaşıyoruz. Burayı da fotoğrafladıktan sonra nehir boyunca nehir sağımızda kalacak şekilde ilerleyerek nehre paralel bir yaya yolu olan Şehzadeler gezi yoluna ulaşıyoruz. Bu yol üzerinde şehzade büstlerinin yanısıra, Strabon Heykeli ve Ferhat ile Şirin Heykeli görülmesi gerekenlerden...

Atatürk Anıtı

Strabon

Ferhat ile Şirin


Bir de Şehzadeler gezi yoluna gelmeden önce nehir kenarında yer alan özçekim yapan şehzade heykeli de özçekim olayına esprili bir hava katarak son noktayı koymuş:)

İlk özçekim:)



Şehzadeler gezi yolu’nun bittiği noktadan biraz ileride solumuzda 2.Beyazıd Cami ve Külliyesi karşılıyor bizi. Ancak hem burası hem de aynı avlu içinde yer alan Minyatür Amasya Müzesi tadilatta olduğundan gezmemiz mümkün olamıyor. Yine aynı avlu içinde yer alan İmaret Kültür Müzesi var. Burada haritalarla Osmanlı tarihini anlatan bölümü de görmeden geçmeyin. Ayrıca yöresel sanat ürünlerden örnekler burada hem sergileniyor hem de satılıyor. Buradaki görevli, bize uzun uzun bilgi veriyor .

2.Beyazıt Cami


Verdiği bilgiler doğrultusunda son olarak bu kez bir arka caddeden ilerleyerek önce Arkeoloji Müzesi’ne sonra da Gökmedrese’ye ulaşıyoruz. Her ikisi de Amasya’nın olmazsa olmazlarından... Arkeoloji Müzesi’ne giriş 10 TL ve müzekart burada da geçerli. Gökmedrese’nin avlusunda ayrıca tarihi şehirde yer alan pekçok türbeden biri olan Torumtay türbesi de yer alıyor. 

Gökmedrese


Arkeoloji Müzesi



Türbelerin yanısıra Amasya’da pek çok hamam ve cami de var. Bunlardan en meşhuru  2.Beyazıt Cami ve Kulliyesi. Bunun yanında, Taşhan’ın arkasında yer alan Burmali Minare Cami, burma şeklindeki minaresiyle görülmeye değer. 

Burmalı Minare


Ayrıca, yine Yeşilırmak kıyısında ama saat kulesinin yanındaki köprüden geçerek ulaşılan Saraydüzü Kışlası da bağımsızlık ve milli mücadele tarihimizde çok önemli yeri olan Amasya Tamimi’nin yazıldığı ve ilan edildiği yermiş. Burayı da 5 TL karşılığında ziyaret etmek mümkün ve müzekart burada da geçerli. Amasya’ya gelmişken Saraydüzü Kışlası’nı da  mutlaka görün ve bu toprakların ve bağımsızlığın ne zorluklarla kazanıldığına bir kez daha tanıklık edin derim. 

Saraydüzü Kışlası

Saraydüzü Kışlası-Milli Mücadele Müzesi
 

Amasya’yı bir de yukardan görmek isterseniz hemen Kral Kaya mezarlarının karşı yamacında yer alan Ali Kaya restoran ve Cafe’ye uğrayabilir ve şehre bir de buradan kuşbakışı bakabilirsiniz. Özellikle güneş batıp da eski şehrin ışıkları yanmaya başladığında buradan bir başka güzel oluyor manzara...

Amasya

Amasya



Son olarak gelelim Amasya’da ne yenilir konusuna; keşkek Amasya’nın en bilinen yemeği. Ayrıca Amaseia Mutfağı adında yalıboyu evlerinden birinde hizmet veren restorantta yöresel tatlardan etli bamya ve baklalı sarmanın tadına bakıyor ve çok memnun kalıyoruz. Fiyatlar da Istanbul ile kıyaslandığında hayli ucuz. Bir de Amasya’nın elmasının ve mevsiminde kirazının tadına mutlaka bakın. 


Pekçok yönüyle merak ettiğim Amasya,  hepi topu bir gün ayırabilmiş olsam da dönerken iyi ki geldim dediğim ve bana tarihte bir yolculuk yapma fırsatı sunduğu için şükran duyduğum bir şehir oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder