6 Aralık 2018 Perşembe

STUTTGART


Almanya’nın altıncı büyük şehri olan ve aynı zamanda hem Porsche hem de Mercedes’e ev sahipliği yapan Stuttgart Noel Pazarları ile de ünlü bir şehir. Biz de bu güzel şehre Noel Pazarı zamanı yolumuzu düşürüyoruz. İstanbul’dan yaklaşık 2.5 saatte rahatça ulaştığımız havalimanında pasaport kontrolünden de rahatça geçtikten sonra geliş terminalinin hemen alt katındaki tren istasyonuna inerek şehir merkezine yarım saat gibi kısa bir sürede ulaşıyoruz. Havalimanından merkeze ulaşımın en pratik yolu S2 veya S3 no’lu tren hatlarını kullanmak. Tren biletlerini hemen havalimanı geliş terminalinin alt katındaki tren istasyonunun girişindeki bilet makinelerinden almak mümkün. Ancak havalimanından ulaşım için 3 bölgeyi kapsayan biletlerden almak gerekiyor. Bu biletin tek yön tek kişi ücreti 4 Euro, eğer 5 kişiden fazla seyahat ediyorsanız günlük 17.10 Euro vererek bilet alabilir ve gün boyunca (sabah 07:00-ertesi gün 07:00 arası) toplu taşımayı ücretsiz kullanabilirsiniz.

Stuttgart Hauptbahnhof (Tren Garı)
 

Şehre vardıktan sonra otelimize yerleşip zamandan kazanmak için şehri gezmeye başlıyoruz. İlk durağımız, Noel Pazarlarının kurulduğu ana meydanlardan biri olan ve aynı zamanda Rathaus (Belediye Binası)’a da ev sahipliği yapan Marktplatz oluyor.


Marktplatz (Noel Pazarı)

Marktplatz (Noel Pazarı)

Rathaus & Noel Pazarı

Noel Pazarı
 

Buradan kısa bir yürüyüşle Schillerplatz ve Eski Kale ve Yeni Kale’nin (her ikisi de Saray olarak da kullanılmış)  bulunduğu Stuttgart’ın en renkli meydanı olan Schlossplatz’a ulaşıyoruz. Eski Kale’nin tarihi 10.yüzyıla kadar uzuyor. Yeni Kale/Saray ise kraliyet ikametgahı olarak kullanılmış. Barok tarzdaki bu binanın bir kısmı  günümüzde resmi kurumları barındırıyor. 

Schlossplatz

Schlossplatz
 

Bu meydandan başlayan Königstrasse de şehrin en uzun yaya alışveriş caddesi ve her daim kalabalık ve renkli. Noel ve yılbaşı sebebiyle de ayrı bir süslü. Hemen bu caddenin girişindeki Stadtgalerie (Sanat Müzesi) de Stuttgart’da uğranılması gereken yerlerden...Burası Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında açık ve girişinde güzel bir kafe de var.

Königstrasse
 

Stuttgart’da bizim otelimizin de bulunduğu cadde üzerinde minik bir gölcük üzerinde yer alan Johanneskirche ve Schlossplatz’a çok yakın bir noktada yer alan Stiftskirche Stuttgart’ın en önemli kiliseleri. Johanneskirche, göl üzerinde yansımasıyla harika fotoğraflar da veren bir kilise.

Johanneskirche
 

Stuttgart denilince yukarıda bahsettiğim gibi Porsche ve Mercedes Müzelerinden en az birisini görmekte fayda var. Biz zamansızlıktan her ikisini göremesek de Porsche müzesine uğramayı ihmal etmedik. Buraya giriş 8 Euro ve Pazartesi hariç her gün 09:00-18:00 arası açık. Şehrin kuzeyinde yer müzeye U15 metro hattıyla ulaşılıyor.

Porsche Müzesi

Porsche Müzesi
 

Killesbergpark da Stuttgart’da görülmesi gereken diğer bir nokta. Park, şehrin kuzeyinde yer alıyor ve içinde yer alan Killesbergturm (Killesberg Kulesi) da oldukça meşhur ama çıkması biraz çaba gerektiriyor:)

Killesbergturm

Killesbergpark

 

Son olarak şehrin güneyinde yer alan Fernsehturm (TV Kulesi) de şehrin alamet-i farikalarından. Kuleye giriş 9 Euro ve her gün 09:00-23:00 arası açık. En tepesindeki gözlem terasının yanı sıra bir alt katta yer alan kafe de manzarasıyla görülmeye değer. Ancak genelde çok kalabalık olduğundan yer bulmak pek mümkün olmuyor.

TV Kulesi

TV Kulesi terasından...
 

Gelelim Stuttgart’da ne yenilir konusuna... Her Alman şehrinde benim için bir klasik olan Hans im Glück adındaki hamburger restoranını ziyaret etmeyi burada da ihmal etmiyorum. Königstraase’nin devamında yer alan Marienstrasse’deki restoranı tavsiye ederim. Ayrıca Schlossplatz’da yer alan Carls Brauhaus da lokal yemekler için tavsiye edebileceğim bir yer ancak rağbet gören bir yer olduğundan belli saatlerde kuyrukta beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca Sanat Müzesi’nin içindeki kafe ve Königstrasse’nin başlangıcında yer alan “Treppe” Kafe’yi kahve/çay molaları ve atıştırmalıklar için tavsiye edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder