31 Ocak 2019 Perşembe

SIĞACIK ve TEOS ANTİK KENTİ


İzmir’e yaklaşık bir saat uzaklıkta küçük bir balıkçı köyü olan Sığacık aynı zamanda şarap tanrısı Dionysos’un da memleketiymiş. Ünlü denizci Piri Reis burayı, “Sivrihisar Limanı içinde küçük bir sığlık” olarak tanımlamış burayı. Kendisine verilen “citta slow” yani yavaş şehri unvanını hak etmek istercesine taş döşeli sokakları ve alçak şirin evli kale içi sokakları dingin ve güzel bir yer Sığacık. Sanırım bu dinginliğe hareket katan tek şey, Pazar günü kurulan pazarı…
Sığacık

Sığacık


Biz de bu pazara denk geldiğimiz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Sığacık’ın bir labirenti andıran şirin sokaklarında kurulan pazarda yöre halkının el emeği göz nuru ile hazırladıkları birbirinden güzel dolmalar, börekler, tatlılar, hamur işleri ve diğer yanda da takılar, örgülerle dolu tezgahların arasından süzülmek o kadar zevkli ki... Vardığımızda yağan şiddetli yağmurdan sığınmak için girdiğimiz Avlu Kafe’de yediğimiz keşkek’e bayılıyoruz.  
Sığacık

Sığacık

Sığacık

Sığacık

Avlu Kafe

Keşkek :)


Kale içinden sahile doğru yürüyerek ulaşılan limanda turuncu, siyah ve kırmızı renkteki balıkçı ağları ve rengarenk teknelere bakmaya doyum olmuyor.  Hemen kıyıdaki Sığacık Kalesi de Teos Antik Kenti’nin kalıntılarından alınmış taşlarla örülmüş. Sığacık’ın bir de efsanesi varmış: Bir gece Sığacık açıklarında fırtınaya kapılan denizciler, limanda parlak bir ışık görmüşler. Kurtulmak için yollarını ışığa doğru yöneltince Sığacık Limanı’na ulaşmışlar. Geminin kaptanı da ölümünden sonra buraya gömülmeyi ve adına bir türbe yapılmasını vasiyet etmiş. İşte bu türbenin yanından tepeye doğru çıkan yol da 12 İon Kenti’nden biri olan Teos’a ulaşıyormuş.
Sığacık

Sığacık


Hazır Teos demişken, yağmur altında gezebilmiş olsak da M.Ö. 1080 yılında kurulan Teos Antik Kentindeki Dionysos Tapınağı bölgedeki şarap ve Dionysos kültü hakkında bilgi veriyormuş. Bu yapı aynı zamanda Anadolu’daki en büyük Dionysos Tapınağı olma özelliğini taşıyormuş. Ancak tapınaktan, günümüze sadece temelleri kalmış. 
Teos

Teos

Teos

Teos

Teos

Teos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder