1 Temmuz 2013 Pazartesi

PHUKET

Phuket, Tayland’ın güneydoğusundaki cennet tatil adalarından biri. Ben hayatımda ilk kez orkidelerle karşılanarak bindiğim uçakta, uzakdoğu misafirperverliğini yerinde yaşayarak yaptığım Bangkok-Phuket yolculuğu sonrasında ulaştım bu adaya.

Adada birçok 5 yıldızlı otel mevcut, bizim Antalya sahillerindeki otelleri andıran bir tatil anlayışı hakim burada. Kahvaltılarımızda yediğim çeşit çeşit tropikal meyvelerin tadı hala damağımda:)

Eee Phuket’e kadar geldik, şimdi ne yapalım derseniz size birkaç öneri:
- Adanın, Kata Plajı ve Promthep Noktası arasını oluşturan güney kıyısı boyunca araba veya motosiklet gezintisine çıkın. Her dinlenme yerinde durun ve büyüleyici manzaralardan zevk alın.
- Deniz kanosu veya botla Phang-Nga Körfezi’ni ziyaret edin. Çarpıcı kaya ve kireçtaşı oluşumlarını ve bu  körfezin olağanüstü manzarasını görün.
- Milli parklardan birindeki birkaç patikadan yürüyerek muhteşem yağmur ormanını görün. Ulaşılması en kolay ve en ilginçlerden biri olan Khao Phra Thaeo Milli Parkı, Phuket Adası’nın kuzey ucunda…
-  Promthep Burnu’nda günbatımını izleyin
- Chalong Körfezi’ndeki Kang Eang Restoran’da deniz ürünleriyle akşam yemeğinizi yiyin.
- Gece Pazarı’nı ziyaret edin.
-Khao Rang Tepesi’nde manzarayı seyredin.
-Şatafatlı mimarisiyle Grand Palace, yani Büyük Saray’ı gezin
- James Bond Adası turuna, denizin üstüne ahşap kütüklerle yapılmış balıkçı köyü olan  Panye Adası'nı görmek için katılabilirsiniz. Meşhur  “Beach” (Kumsal) filmindeki  Maya Beach’i görmek isterseniz de Phi Phi Adası turunu alabilirsiniz…
-Tabi ki geleneksel Thai masajı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Tayland’ın genelinde olduğu gibi Phuket’te de her alışverişinizde pazarlık yapmanız şart. Bangkok’taki gibi burada da ciddi pazarlık becerisi geliştiriyorsunuz. Hatta taksilerde bile bu becerinizi kullanmanız gerek. Taksi ya da Tuk Tuk denen triportörler ulaşımın vazgeçilmezi.  Binmeden önce fiyatta anlaşın ama özellikle taksilerde pazarlık yaparken “No stop” demeyi unutmayın ki ücretin çok düşük olmasına aldanıp halıcı, kuyumcu dolaşıp durmayın:)

Bana kalırsa, Phuket’te kalacağınız oteli seçme şansınız varsa Patong’dan uzak durun. Burası bildiğiniz şehir merkezi (Bizim Bodrum’un, Kuşadası’nın, Marmaris’in merkezi gibi). Kamala Beach, Kata Beach ya da Surin Beach’i tercih edebilirsiniz...

Tayland’ın genelinde olduğu gibi Phuket’tede insanlar çok sakin, rahat ve yavaş. Bunda, Budizmin de etkisi de var  mutlaka ama tatilinizi boş yere zehir etmek istemiyorsanız, restoranda, havaalanında sabırlı olmakta fayda var:)

Bu arada denize ilk girdiğinizde sizi bir şeyin ısırdığını sanıp korkmayın. Bunlar plankton denen ve gözle görülemeyecek kadar minik olan deniz canlıları. Vücudunuzda ilk başta iğne batması gibi bir his yaratıyor, sonra alışıyorsunuz.


Genelinde Phuket çok dinlendirici...  Sadece seyahat boyunca pazarlık yapma zorunluluğu insanı yoruyor, o yüzden benim yaptığım gibi prensip olarak alışverişten uzak durursanız daha rahat gezebilirsiniz bu adada. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder