21 Kasım 2013 Perşembe

FATIMA



Salazar’ın 3F’sini duyardım hep. Hani “Futbol”, “Fado” ve “Fatima” üçlüsü... Futbol ve fado hepimizin malumu da, Fatima nerededir, nasıl bir yerdir görme şansını da Portekiz gezim sırasında yakalamış oldum.

Fatima'ya giderken

Fatima’ya,  Lizbon’u Porto’ya bağlayan yaklaşık 300 km.lik A8 otoyolundan gittik. Lizbon’dan yola çıktıktan yaklaşık 100 km. sonra Fatima’ya varıyoruz. Burası özellikle Brezilya ve Portekiz’den ciddi miktarda turist çeken dini turizmin merkezi olmuş.

Fatima


Fatima’ya taş bir yoldan giriliyor. 10.000 nüfuslu küçük bir yerleşim birimi olmasına rağmen sayısı hayli kabarık oteller göze çarpıyor. Benim en çok ilgimi çeken “Haleluya” isimli bir otel oluyor. Burada sokaklar çok sakin ama kilise, önündeki meydan ve şapel her daim kalabalık. Gerçi biz gittiğimizde ölü sezon olduğundan öyle bunaltıcı bir kalabalık yoktu.

Giriş yolu


İnanışa göre, 1917 yılında Hz. Meryem, Fatima’daki 3 çoban çocuğa ve sonrasında da binlerce kişiye görünmüş ve mesaj vermiş. Fatima’da ilk durağımız kilise, şapel ve bunların açıldığı büyük meydandan oluşan kompleks oldu. 

Kilise

Kilise


İlk dikkatimi çeken kilisenin önündeki geniş meydanda, işaretli bir yol üzerinde, dertlerine deva arayan insanların dizleri üstünde karşı tarafta inşa edilmiş büyük bir hac işaretine doğru ilerlemeleri oldu. Sadece dizleri üzerinde yürüyenler değil, yakınları tarafından tekerlekli sandalye ile buraya getirilip bu yoldan geçerek belki de iyileşmeyi uman insanları da görmek beni çok şaşırttı. 

İstekleri olsun diye dizleri üstünde yürüyenler...

Tekerlekli sandalye ile parkuru tamamlayıp ayağa kalkmayı dileyenler...

Kilise ve şapel'in açıldığı "Meydan"


Kilise ziyaretimiz ardından yine bu geniş meydandaki Şapel’deki ayini de gördük. Normalde kilise içinde dilek dilemek için yakılan mumlar için yine bu geniş meydanda mutfağa benzer bir mum yakma noktası yapılmış ve insanlar değişik şekillerde mumları yakarak dilekte bulunuyorlar.

Şapel

Mum adak noktası

Mum yakma burada bir ticaret haline gelmiş. Bacak, bağırsak, bebek gibi çok farklı formda satılan mumlardan hemen yakındaki hediyelik eşya dükkanlarından satın alıp yakmak mümkün. Hal böyle olunca da bu mumlar için kilisedeki mum yakma bölümü kifayetsiz kalmış ve dışarda bu amaç için ayrı bir bölüm yapılmış.

Satılan adak mumları...

Bu ziyaretin ardından Fatima sokaklarından küçük bir tur attık. Benim için en enteresan olan hediyelik eşya dükkanlarının tezgahlarından sarkan değişik formdaki mumlar oldu. Bunun dışında daha çok dini temalı objeler, taşlar satılıyor.

Fatima

Diyebilirim ki, Fatima Avrupa’da görmeye alıştığımız yerlerden çok farklı görüntülere tanıklık edeceğiniz küçük bir kasaba. Dini inançlarım oldukça kuvvetlidir. Buna rağmen Fatima, dinin belirli amaçlar için sömürülmesinin ön plana çıktığı bir yer gibi geldi bana.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder