16 Ekim 2017 Pazartesi

LUZERN



Şehre adını veren Luzern Gölü ile Reuss Nehri’nin birleştiği noktada kurulu Luzern’e, Zurih’ten  50 dakikalık tren yolculuğu ile ulaşılıyor. Bu yolculuğun ücreti ise özel bir indiriminiz yoksa gidiş-dönüş  50 CHF. Sabah saatlerinde ulaştığımız Luzern Tren İstasyonu hemen şehrin göbeğinde Reuss Nehri’nin kenarında.

Reuss Nehri

Kapellbrücke'den Reuss Nehri

İstasyondan çıkar çıkmaz karşımıza çıkan lunaparktan geçip hafif sola doğru yönelip nehir kenarından ilerleyince karşımıza Kapellbrücke denilen Luzern’in alamet-i farikası diyebileceğim köprü ve köprünün hemen yanındaki Wasserturm (Su Kulesi) çıkıyor.1333’de inşa edilmiş bu üstü kapalı ahşap köprünün ahşap tavanı üzerindeki resimleri görülmeye değer.1993’deki yangında büyük hasar gören köprü, orijinaline uygun olarak tekrar yapılmış. Köprünün en önemli özelliklerinden biri de, nehrin üzerinde düz değil de zikzak oluşturacak bir şekilde inşa edilmiş olması.

Kapellbrücke & Wasserturm

Kapellbrücke

Köprüden geçer geçmez nehrin göl ile buluştuğu noktaya ulaşıyoruz. Bu noktadan içeri doğru devam edildiğinde Altstadt (yani Eski Şehir) bölümüne ulaşılıyor. Altstadt sokaklarında ve meydanlarında dolaşmak ayrı bir zevk.

Eski Şehir

Eski Şehir

Eski Şehir
 

Eğer Altstadt tarafına değil de göl boyunca yürümeye devam edilirse, St.Leodegar Kilisesi yukardan bizi selamlıyor. Bu kilise, yapımı 1600lere dayanan bir Katolik Kilisesi’ymiş ve bahçesinde şehrin bazı önde gelen ailelerinin mezarları da var.

St.Leodegar Kilisesi

St.Leodegar'dan Luzern'e bakış...
 

Göl kenarındaki sahil yolunda hemen teknelerin kalktığı iskelenin kara tarafında şehrin en meşhur ve en eski otellerinden biri olan Hotel Schweizerhof var. Hemen bu otelin önünden kalkan mini trenle şehirde 40 dakikalık tur almak mümkün ve bu turun ücreti 12 CHF. Bu tur, Nisan ayından Ekim ortasına kadar yapılıyormuş ve neredeyse her saat başı var. Tren turuyla Altstadt (Eski Şehir) dışında kalan ve şehirde görülmesi gereken noktaları da görmek mümkün. Bu noktalardan en önemlisi de Löwendenkmal (Aslanlar Anıtı). Bu anıt, Fransız ihtilali sırasında Fransız kralını ihtilalci halka karşı korurken hayatını kaybetmiş askerler anısına dikilmiş. Ayrıca eski sur duvarları üzerindeki  kuleler de bu tur sırasında görülen diğer noktalar. Bu kulelerden dördü halen ziyarete açıkmış. 

Mini Tren

Luzern


Bu kara turunun yanı sıra göl kenarından kalkan tekneler, daha doğrusu yatlar:) ile de bir saatlik göl turu yapmak da mümkün. Bu turun bedeli  ise 25 CHF.

Reuss Nehri


Biz de bu kısa tren turunu yapıp göl civarında vakit geçirdikten sonra eski şehri tanımak üzere Altstadt sokaklarına yöneliyoruz. Bu bölge, yaya bölgesi ve adını gölde bolca bulunan kuğulardan alan Schwanenplatz (Kuğular Meydanı)'ndan başlayıp nehir kenarına doğru uzayan sokaklardan oluşuyor. 

Luzern Gölü

Luzern Gölü



Nehir kenarında yer alan Cizvit Kilisesi de görülmeye değer başka bir yapı. Ayrıca eski Belediye Binası şu an bir restoran olarak hizmet veriyor. Rathaus Brauerei adındaki bu restoranın çevirme tavuğu pek meşhurmuş. Biz de bu yemeği tadıyor ve çok memnun kalıyoruz. Bir tavuk çok fazla gelir derseniz iki kişi paylaşmak mümkün ama bu durumda  5 CHF fazla ödeme yapıyorsunuz. Tek kişi fiyat 25 CHF (iki kişi fiyatı ise 30 CHF). Buranın kendi yaptıkları biraları da oldukça güzel. Başka bir yöresel yiyecek de "brezel". Bir çeşit İsviçre simidi olarak tanımlanabilecek bu hamur işi, değişik alternatiflerle arası doldurularak servis ediliyor.

Cizvit Kilisesi


Brezel


Alexander Dumas Luzern için, “İsviçre’nin incisi” demiş... Gerçekten de öyle... 80.000 nüfuslu bu şirin şehir, güneşli havanın da etkisiyle olsa gerek çok güzel anılar bırakıyor bizde:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder