9 Eylül 2018 Pazar

KERPE & KEFKEN


Eskiden beri adını duyup da gidip görmeye yakın zamana kadar fırsatım olmayan Karadeniz kıyısındaki bu iki şirin köye geçtiğimiz günlerde yolumuz düştü. İstanbul’dan 2.5 – 3 saatlik araba yolculuğu ile rahatça ulaşılan Kefken ile Kerpe arası da yaklaşık 15 dakika. 

Biz, İstanbul’dan yola çıkıp önce yolumuzu biraz uzatarak önce Acarlar Longoz Ormanı’na uğruyoruz. Acarlar Longoz Ormanı’nın ana girişinin hemen karşısında yer alan çay bahçesi kıvamındaki tesiste kahvemizi içtikten sonra Orman’ın ana girişinden giriyoruz. Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel eko sisteme verilen admış ve buralarda belirli ağaç türleri yaşarmış. Acarlar Longoz Ormanı da dişbudak ağaçlarının yoğunlukla bulunduğu bir orman.  Burada suyun üzerinden ormanın içine kadar devam eden yaklaşık 500 metrelik bir yürüyüş yolu yapılmış. Bu yoldan su üzerindeki nilüferleri seyredip kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra parktan çıkmadan hemen girişteki kafede oturarak soğuk bir şeyler içip gözleme yiyoruz. 

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu


Bu molanın ardından yolumuza Kerpe’ye doğru devam ederek yaklaşık 1.5 saat sonra Kerpe’ye ulaşıyoruz. Burada kaldığımız “Kerpe Diem” adlı butik otelin sahibinin deniz kenarında da bir restoran ve sahil kafesi var. Restoranda öğleden sonra geç saatlerde ulaşıp önce deniz kenarında biraz zaman geçirip sonrasında hazır balık sezonuna da girmişken kendimize güzel bir balık şöleni yaşatıyoruz. Yolunuz Kerpe’ye düşerse burada balık yemenizi öneririm. Ayrıca mekanın müzik seçimlerini de çok beğeniyoruz.

Kerpe'ye doğru...


Kerpe

Kerpe

Kerpe

Kerpe

Kerpe


Ertesi gün önce Kerpe’de, “Kerpe Diem” Restoranın hemen yakınındaki kayalıklara uğrayıp dalgalarla kayalıkların bütünleştiği güzel fotoğraflar çekip kendimize bir kahve molası verdikten sonra Kefken’e devam ediyoruz. Yaklaşık 15 dakika sonra Kefken’deyiz.

Kefken

Kefken

Kefken
 
Ancak Kefken’de Kerpe’deki kadar fazla tesis yok. Liman Bölgesi’nde biraz dolaştıktan sonra çarşının bulunduğu merkezini görüp buraya çok yakın Reis Restoran’da mevsiminde palamut ve Karadeniz mezgitinin tadına bakıyoruz. Bir hanımın işlettiği bu restoranda yediğimiz balığın tadına doyamıyoruz. Kızartma sevmeyen ben bile mezgit kızartmasını yemeye doyamıyorum.

Kefken’deki bu güzel yemek molasından ve etrafı tanıma turundan sonra Istanbul’a doğru yola çıkarak iki günlük kısacık ama bir o kadar da dolu dolu geçen tatilimizi sonlandırıyoruz.