3 Nisan 2019 Çarşamba

Adı Garip Kendi Güzel bir Şehir - LJUBLJANA


Yugoslavya’dan ayrılan ülkelerden biri olan Slovenya’nın başkenti Ljubljana, 300.000 nüfuslu küçük bir şehir olmasına rağmen gerçekten görülmeye değer bir yer. Ljubljanica Nehri’nin iki yakasında kurulmuş bu güzel şehir, bir günde gezilebilecek kadar küçük. Aynı zamanda da gezip dolaşması bir o kadar zevkli...

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana



Ljubljana



Ljubljana

THY’nin tarifeli seferiyle 2 saat gibi kısa bir sürede Ljubljana havalimanına ulaşım mümkün. Havalimanından şehre ulaşım için taksi ya da “shuttle” alternatifini kullanabilirsiniz. Buradaki “shuttle” alışılagelinenden biraz farklı işliyor yalnız. Kişi başı 10 Euro ödeyerek bindiğiniz “shuttle”, sizi otelinize kadar bırakıyor. Neredeyse bu şekilde şehir merkezindeki tüm otellere ulaşmanız mümkün ve havalimanından merkeze “shuttle” hizmeti veren birkaç firma var. Bunlardan uçak saatlerine göre en uygun servisi olan Markun Shuttle’ı tavsiye edebilirim. Uçaktan inip de shuttle bölgesine geldiğinizde en yakın hangisinin hareket edeceğini öğrenip yarım saat içinde şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Bir de merkez otobüs terminaline giden ve kişi başı 4.10 Euro vererek seyahat edebileceğiniz otobüs alternatifi mevcut. Ancak bu servis pek sık yok ne yazık ki...

Ljubljana - Triple Bridge & Franciscan Church
 

Ljubljana’ya gelmişken nereler görülmeli derseniz, öncelikle şehirle özdeşleşmiş “Triple Bridge” derim. Ljubljanica Nehri üzerinde doğudan batıya doğru sırasıyla Cobblers’ Bridge, Triple Bridge, Butchers’ Bridge ve Dragon Bridge sıralanıyor. Bu köprülerin tümü Dragon Bridge dışında sadece yaya geçişine izin verilen ve yaya bölgesinde yer alan köprüler. Bu köprüler üzerinden nehri ve nehir çevresindeki renkli binaları izlemek pek zevkli ve bu anlamda da Ljubljana güzel fotoğraf veren bir şehir.

"Butchers' Brigde"den...

Cobblers' Bridge

Butchers' Bridge

Triple Bridge
 

Nehir civarına gelmişken, hemen Triple Bridge’in kuzey taradındaki Franciscan Kilisesi ile güney ucundan kısa bir yürüyüşle ulaşacağınız Katedral görülmesi gereken yerlerden. Ancak Ljubljana’da kiliseler genelde 12:00-15:00 arası kapalı, gezmek isterseniz bunu düşünerek zaman ayırmanızda fayda var.

Franciscan Church & Triple Bridge
 

Eğer şehre benim gibi Cumartesi günü gelmişseniz hemen Dragon Bridge ile Butchers’ Bridge arasındaki bölgede yer alan Vodnikov Trg. (Meydanı)'nda kurulan pazarı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin derim. Burada birçok yerel yiyecek ürününün yanı sıra, sabundan, çiçekten tutun da giyeceğe kadar pek çok ürün bulabilirsiniz. Pazar sabah 9:00’dan öğleden sonra 15:00’e kadar açıkmış. Canınız balık yemek isterse hemen bu meydanın yanındaki “Valentin”de harika bir ziyafet çekebilirsiniz kendinize. Menüler Ljubljana standartlarına göre çok ucuz olmasa da Avrupa standartlarına göre hayli ucuz.

Pazardan..

Pazardan...
 

Buraya kadar gelmişken yine aynı meydandan işaretleri takip ederek ulaştığınız füniküler ile mutlaka Kale’ye çıkmanızı tavsiye ederim. Buradan şehir manzarasını izlemenin tadına doyum olmuyor. Kale’ye füniküler ile çıkabileceğiniz gibi yaya olarak da çıkabilirsiniz ama biraz dik bir yol olduğundan fünikülerle çıkıp yaya olarak inmek daha güzel bir alternatif. Fünikülerle çıkmak için tek yön 2.20 Euro ödeniyor. Bir de Kale Bölgesi’nde yer alan ve methini önceden duyduğum Gostilna Na Gradu adındaki restoranı tavsiye ederim. Burada, bu bölgeye özgü kuzu tandırı gerçekten harika yapıyorlar. Servisi de bir o kadar iyi ve Avrupa’daki standartlarına göre çok daha uygun fiyatlı yemek yemek mümkün.  Tandır ve içecekten oluşan bir menü için 16 Euro gibi bir hesap ödüyorsunuz.

Finikülerden Ljubljana

Kale

Kaleden Ljubljana


Bu güzel yemekten sonra yürüyerek aşağıya iniyor ve şehri dolaşmaya devam ediyorum. Bu kez nehre bir paralel sokak olan ve aynı zamanda Belediye Binası’nın da yer aldığı Ciril Metodov üzerinden ilerleyerek tekrar Triple Bridge Bölgesi’ne geliyor ve buradan da bu kez şehrin kuzeydoğusundaki Tivoli Parkı’nı görmek için köprüyü geçerek yola devam ediyorum. Sırasıyla Copova Ulica (Caddesi) ve Slovenska Caddesi’ni geçiyor ve sağımda National Gallery’i görerek devam ediyorum.  Biraz ilerlediğimde alt geçitten geçerek ulaştığım Tivoli Park, 300.000 nüfuslu bu küçücük şehirde bile bu denli büyük bir park görerek bana bu anlamda ne kadar gerilerde olduğumuzu hatırlatıyor. Buradaki kısa bir yürüyüşün ardından bu kez farklı bir yolu takip ederek Presernova Caddesi üzerinden ilerleyip Subiceva Ulica’yı takip ederek Trg. Republike (Cumhuriyet Meydanı) ve bunun hemen yanındaki Kongresni Trg. (Meydanı)na ulaşıyorum. Geçtiğim Presernova Caddesi, üzerinde Amerikan Konsolosluğu dahil pek çok konsolosluk binasının bulunduğu bir cadde, Trg. Republike’nin hemen karşısında da Parlamento Binası yer alıyor. Son olarak geldiğim Kongresni Meydanı hem etrafı gözlemlemek hem de banklarda oturup güneşin ve aynı zamanda yeşilliğin tadına varmak için ideal bir mekan.

Presenova

Parlemento

Kongresni Trg.



Ljubljana’da daha çok gece hayatının ve barların olduğu ve eğlencenin geç saatlerde başladığı Metelkova Bölgesi’ni de eğer gece hayatını seviyorsanız ziyaret edebilirsiniz. Burada aynı zamanda bina duvarlarına özenle çizilmiş grafitileri de görmek mümkün.


Metelkova
 
Metelkova



Ljubljana’da nehir kıyısında Petkovskovo Nabrezje üzerinde pek çok bar ve kafe var, bunların birinde nehre karşı bir içki ya da kahve içmeyi ihmal etmeyin derim. Burada “cacao” adındaki kafenin dondurmaları bir harika, tadına bakmadan dönmeyin:) Ayrıca, nehrin karşı tarafındaki "Romantika"nın kabak çekirdekli dondurması Ljubljana ile özdeşleşmiş deniyor. Burada ya sade dondurma ya da İtalyan usulü espresso içine katılmış dondurma "affogato" deneyerek kabak çekirdekli Ljubljana'ya özgü bu dondurmanın tadına bakabilirsiniz. 

Triple Bridge & Presernov Trg.

Ciril Metodov

Ciril Metodov


Son olarak eğer bu güzel şehre Pazar günü yolunuz düşerse sabah 9:00’da başlayıp 15:00’e kadar devam eden ve Cobblers’ Köprüsü’nün hemen yanı başında Breg Caddesi’nde kurulan bit pazarını da gezmenizi tavsiye derim. Burada Yugoslavya Döneminden kalma pullaradan, antika telefonlara kadar pek çok eski eşya görmeniz mümkün.

Breg

Breg'de bit pazarı
 

Ljubljana’da en çok dikkatimi çeken, şehrin nüfusunun Avrupa’nın genelinde alışılagelenden farklı olarak çok genç olmasıydı. Bir de küçücük bir şehir olmasına rağmen günün her saatinin bu denli hareketli ve canlı olması tabi. Sanırım bunun ana sebebi de nüfusunun bu kadar genç olması. Eğer şehre birkaç günlüğüne gelirseniz mutlaka bir gününüzü de havalimanına da yakın olan Bled’i görmeye ayırın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder