5 Ocak 2016 Salı

FREIBURG



Freiburg,  Almanya’nın güneybatısında Fransa sınırına 25 km,  İsviçre sınırına ise 60 km.  uzaklıkta bir şehir. Biz şehre, konakladığımız Baden Baden’dan tren ile Offenburg tren istasyonundan aktarma yaparak yaklaşık 1.5 saatte ulaşıyoruz. Bilet için de Almanya içi bir yolculuk olduğu için kişi başı 15 Euro ödüyoruz.

Altstadt

Hauptbahnhof


Freiburg tren istastonu yani Hauptbahnhof, şehir merkezine oldukça yakın. İstasyondan çıkar çıkmaz turizm ofisi karşılıyor bizi. Buradan biraz bilgi alıp hemen turizm ofisinin karşısındaki Einbahnstrasse’den yürüyerek Rotteckring Caddesine ulaşıp karşıya geçerek 10 dakikada şehir merkezinde buluyoruz kendimizi. Freiburg, nüfusu 200.000 civarında küçücük ama bir o kadar da şirin bir Alman şehri. Gittiğimiz dönemde hala Noel pazarlarının kalıntıları devam ettiğinden de bir o kadar renkli.

Vitrinler:)
 

Altstadt denilen Eski Şehir yürüyerek birkaç saat içinde rahatça dolaşılabilecek büyüklükte ve sokaklarına dalarak gezinmek çok zevkli. Neredeyse tüm sokaklardaki su arkları ilgimizi çekiyor. Öğrendiğimize göre bu arkların üzerinden atlayanlar, Freiburg’a tekrar gelirlermiş:)

Rathaus Platz ve arklar...

Kaiser Joseph Strasse
  

Freiburg’un en önemli caddesi, geldiğimiz caddeyi dik kesen Kaiser Joseph Strasse. Bu cadde, hem yayaların hem de tramvayların geçiş noktası olduğundan bizim İstiklal Caddesini aratmayan şekilde her daim kalabalık. Üzerinde pek çok hediyelik eşya dükkanı, mağaza zinciri, kafe ve restoran var. Güney ucundaki Martinstor da şehrin eski kapılarından biri. 

Kaiser Joseph Strasse ve Martinstor

Martinstor
 

Hemen bu kapının yakınında Kaiser Joseph Strasse üzerinde yer alan Reiss-Beck Cafe’de biraz soluklanıp kahve eşliğinde yörenin tatlarından erikli turtayı deniyor ve çok beğeniyoruz. Yerel halk, birşeyler alıp paketiyle dışarda yiyor ama içerde de salonları var, biz biraz da dinlenmek için mekanda oturmayı tercih ediyoruz.

Reiss-Beck Cafe

Vişneli turta
 

Yine bu caddeden kuzeye, yani Martinstor’a arkanızı verip, yürümeye devam ederseniz sağdaki ilk sokak Grunweldwalderstrasse’de hem yiyecek içeceklerin satıldığı hem de ayaküstü atıştırabilceğiniz restoranların bulunduğu MarktHalle’ye ulaşılıyor. Gelmişken uğramak, hatta zamanınız varsa lokal tatları deneyimlemek için iyi bir seçenek olduğunu söyleyebilirim.

MarktHalle

MarktHalle
 

Altstadt’da görülecek en önemli meydanlar, Münsterplatz ve Rathaus Platz. Münsterplatz’daki en kaydadeğer yapı ise meydana adını veren “Münster” yani Notre Dame Kilisesi. Biz gittiğimizde Meydanın çevresinde  bir pazar da vardı.

Münster

Münsterplatz
 

Buraları gördükten sonra, şehrin kuzey ucunda yer alan ve daha yeni bir meydan olan Karlsplatz’dan bir üstgeçit ile geçerek ulaştığımız finiküler ile Kale’ye çıkıyoruz. Buraya çıkış için finikülerin girişindeki makineden 3 Euro karşılığında bilet almak gerekiyor. Kaleden şehrin kuşbakışı manzarası görülmeye değer. Sonrasında size tavsiyem, finiküler ile değil de, 650 metrelik kıvrılarak inen yoldan yürüyerek  inmeniz. İndiğiniz nokta, şehrin güneydeki diğer bir kapısı olan Schwarbentor’a ulaşıyor. Yolda değişik açılardan Freiburg manzarasını seyretmek mümkün. Bu kapıya ulaşmadan biraz önce karşınıza çıkacak restoranda da zamanınız varsa yemek yiyebilir ya da birşeyler içebilirsiniz.

Üstgeçit

Finiküler İstasyonu

Finiküler

Kaleden inerken Altstadt ve Münster

Kaleden inerken Schwarbentor

Restoran ve restorana çıkan asansör

Schwarbentor
  

Ve geliyor dönüş vakti... Hava da erken karardığından biraz da şehrin karanlık halini görerek tekrar tren istasyonuna yürüyor ve trenimize binerek geri dönüyoruz. Freiburg, yarım günde rahat rahat gezebileceğiniz küçük bir şehir, o yüzden uzun zaman ayırmaya gerek yok ve belki özellikle buraya gelmeyi tercih etmeyebilirsiniz ama yolunuz Almanya’nın güneyine düşerse görmekten zevk alacağınız ve nüfusunun %85’inin Fransızca da konuştuğu söylenen tipik bir Alman kasabası burası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder