5 Nisan 2018 Perşembe

ÇATAK KANYONU & ILICA ŞELALESİ...


Kastamonu civarı, özellikle doğu-batı yönünde yer alan Ilgaz Dağları ile şehir merkezinin kuzeyinde denize paralel uzanan Küre Dağları ve bu dağların oluşturduğu milli parklar ve doğal güzellikleri ile Karadeniz’in o güzel yeşiline merhaba dediğimiz görülmesi gereken bir bölge.

Azdavay'a Doğru...


Biz de Kastamonu gezimizde Kastamonu şehir merkezinde ilk günümüzü geçirdikten sonra ikinci günümüzü vaktimiz elverdiğince, Küre Dağları Milli Parkı’nda yer alan bir kaç önemli noktayı görmeye ayırıyoruz. İlk durağımız, şehir merkezinden 1.5 saat uzaklıktaki Çatak Kanyonu oluyor. Buraya çok yeni bir cam seyir terası yapılmış ve buradan derin kanyonu seyretmek gerçekten yaşanması gereken güzel bir tecrübe. Buraya Azdavay ilçesinden geçilerek ulaşılıyor. Çatak Kanyonu, Valla Kanyonu ile birlikte Küre Dağları’nın en bilinen kanyonları... Belli bir yerden sonra yol, hayli tepelik ve taş kaplı. Biz de köyde rastladığımız ve bize “nereden düştünüz dört kız buralara?” edasıyla bakan yaşlı amcanın yönlendirmesiyle belli bir yerden sonra daha yeni taş kaplı ve sağ taraftan devam eden yoldan gittik ve rahat bir şekilde araçların gittiği son noktayı bulduk. Buradan cam terasa ulaşabilmek için 300 metre kadar yaya devam etmek gerekiyor. Teras ziyaretinden dönerken gördüğümüz ve bölgede ayı popülasyonu olduğunu gösteren tabelaya rağmen, iyi ki geldik dediğimiz bir ziyaret oldu. Ve doğal olarak, ayıya rastlamadığımıza sevindik:)

Çatak Kanyonu Girişi

Cam Teras

Cam Teras'tan manzara

Cam Teras

Kanyondan sonra Pınarbaşı ilçesine doğru devam ederek bu kez yine Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Ilıca Şelalesi’nde bir mola verdik. Burası da görülmeye değer harika bir doğal güzellik. Arabayı park ettiğimiz yer ile şelale arasındaki yaklaşık 500 metrelik taş döşeli yaya yolu, yer yer kayan toprak sebebiyle zarar görmüş olsa da şelaleye rahatça ulaşılıyor. Burada da biraz vakit geçirdikten sonra, Kastamonu merkeze dönerken Kasaba Köyü’ne uğrayarak yaklaşık 700 yıllık Mahmutbey Cami’ni de ziyaret ettik.

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Mahmutbey Cami, Candaroğulları Beyliği Hükümdarı Mahmut Bey tarafından 1366’da hiç çivi kullanılmadan yaptırılmış UNESCO koruması altında bulunan bir eser. 

Mahmutbey Cami

Mahmutbey Cami

Mahmutbey Cami

Gerek doğal güzellikleri gerekse de Anadolu’da beylikler döneminde Candaroğulları'na merkezlik yapmasından ötürü tarihi eserlerin yoğun olduğu Kastamonu civarı, şehir merkezinin yanı sıra civarındaki güzellikleriyle de görmek için zaman ayırmanız gereken cennet bir yurt köşesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder