4 Haziran 2013 Salı

Doğulu SİNGAPUR

Singapur’da iki ayrı dünya var sanki... Biri, ilk yazımda bahsettiğim daha batılı hatta küçük Amerika diyeceğimiz bir dünya, diğeri ise daha egzotik, daha doğulu bir dünya.  Ve Singapur’da yaşayan çok sayıda yabancı, bu ülkeyi gerçek anlamda “uluslararası” yapıyor. İnsanlar kurallara saygılı ama bir yandan da şark kurnazlığını elden bırakmıyorlar. Modern dükkanlarda bile pazarlık yapmanız mümkün çoğu zaman. Hatta Amerikan  Coach mağazasında bile bizimle ilgilenen tezgahtar, sormamıza gerek kalmadan fiyat indirimi yaptı, pazarlık doğuluların ruhuna işlemiş dedim içimden:)

Chinatown

Doğulu Singapur’la gerçek anlamda ilk tanışmam Chinatown ile oldu. Gerçekten de Singapur’da her çeşit malı (hem yiyecek, hem giyecek, hem aksesuar) ucuza bulabileceğiniz ve sanki kendinizi Çin’de bir yerde hissettiğiniz bir yer burası. Bir Çin klasiği olan kuru balık, Chinatown’un her köşesinde satılıyor ve karşınıza çıkıyor, kaçmanız mümkün değil... Hem en büyük Budist tapınaklarından biri olan Buddha Tooth Relic Temple, hem Sri Mariamman adındaki Hindu Tapınağı, hem de Jamae Cami aynı cadde üzerinde yer alıyor. En çok dikkatimi çeken, içinde ayin yapılırken ziyaret etme fırsatı bulduğumuz Budist tapınağındaki şatafat ve zenginlik oldu.


Chinatown

Buddha Tooth Relic Temple

Buddha Tooth Relic Temple

Buddha Tooth Relic Temple

Jamae Cami

Sri Mariamman

Bu anlamda kendimi doğuda hissettiğim başka bir yer de, Little India ( Küçük Hindistan) ve Arab Street (Arap Caddesi) oldu. Ancak Little India’da çok ucuza satılan onlarca meyve çeşidi ağzımı sulandırmış olsa da açık havaya bile sinmiş keskin kokuyu duymak bana yetti. Little India’yı görmenin yeterli olduğuna kanaat getirdim ve acaba gitsem mi ki diye düşündüğüm Hindistan’ın bana göre olmadığına karar verdim. Diğer yandan burada bizdeki pasajlara benzeyen bir çarşıda satılan Hint kıyafetlerinin renkleri, parıltısı ve aksesuarların zenginliği  inanılmazdı.Yine Little India’da yerleri kuş pislikleriyle dolu Hindu tapınağına çıplak ayakla giren insanların inançları uğruna yerleri öpmelerine ne kadar şaşırdığımı anlatamam...

Renkli Hint kıyafetleri

Arab Street

Little India

Masjid Sultan

Arab Street

Gelelim Arap Caddesi’ne; bu bölge daha çok Müslüman izleri taşıyan ve Müslüman ülke tatlarını yansıtan restoranların yer aldığı bir bölge. Buraya özgü yağlı bir gözlemeye benzer “murtabak” adı verilen böreğini Singapore Zam Zam adlı restoranda tadabilirsiniz.
Singapur’un en önemli özelliklerinden biri de şehir içindeki muhtelif bahçeler ve parklar. Bunlardan en bilineni, içinde çok güzel bir Orkide Bahçesi’ni de barındıran Botanical Garden. Bence mutlaka görülmesi gereken bir yer. Türkiye’de yeşilin yağmalanmaya çalışıldığı bir dönemde havanın da etkisiyle yeşile ne kadar iyi bakıldığının çok güzel bir örneği burası. Bunların yanında, metroyla rahatça ulaşabileceğiniz Japanese & Chinese Garden (Japon ve Çin Bahçeleri) de yine kendinizi yeşille dinlendirebileceğiniz yerler. Ama size tavsiyem, buraya nispeten daha bulutlu bir günde veya sabah erken gitmeniz çünkü dolaşırken ağaçlar çok yüksek olmadığından güneş çok bunaltıyor.


Botanical Garden

Botanical Garden

Botanik Bahçe'sindeki Kuğulu Göl

Chinese Garden metro çıkışı

Chinese Garden - Konfüçyus Heykeli

Chinese Garden - İkiz Kuleler

Chinese Garden

Japanese garden - Bonsai'ler

Japanese Garden

Japanese Garden

Son olarak, benim de orada kaldığım 9 gün boyunca evim olan River Valley Road’a çok yakın ve Singapur’un ikinci büyük budist tapınağı olan Buddhist Lodge of Singapore’u ve yine buraya yakın Sri Senpaga Vinayagar Hindu Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz.


Buddhist Lodge of Singapore

Singapore Buddhist Lodge

Singapore Buddhist Lodge - Kadın Buda

Sri Senpaga Vinayagar Temple

Singapore Buddhist Lodge'da ibadet eden bir kadın
Yemek konusuna önceki yazımda değinmiştim. Benim gibi doğu mutfağı konusunda önyargılı olan biri için bile doğru yerde yenilirse doğu lezzetleri bir harika:)


1 yorum:

  1. Hakkaten, çok güzel bir resim, yazı, anlatım kompozisyonu. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil